

Güneş Panelleri Kısmen Gölgelendiğinde Çalışır mı? Güneş sisteminizin bir köşesinde sürünen bir gölge kadar, tüm tesisatın enerji çıkışını azaltabilir. Hindistan, Gandhinagar’daki üniversitenin çatısında bulunan tozlu güneş panelleri, kirin güneş panellerinin verimliliği üzerindeki etkisini araştırmak için bir fikir ortaya attı.
Çalışma şaşırtıcı bir sonuca vardı: Güneş panellerinde biriken hava kirleticileri, doğrudan güneş ışığını engelleyerek üretilen enerji miktarını yüzde 25’ten fazla azaltabilir.
.
bir güneş enerji sistemi size ne kadar para kazandırabilir?
.
Rüzgar blok ışığı tarafından taşınan bu zar zor görülebilen parçacıklar gibi çok küçük bir şey bile panele eriştiğinde, panelleriniz daha büyük nesneler tarafından gölgelendiğinde ne olur? Ve güneş panelleri kısmen gölgelendiğinde gerçekten çalışıyor mu yoksa hiç çalışmıyor mu? Bu soruları cevaplamak için en baştan başlamamız gerekiyor.
Fotovoltaik güneş panelleri nasıl elektrik üretir?
Fotovoltaik güneş panelleri olarak da bilinen yaygın olarak kullanılan güneş panelleri, elektrik üretmek için doğrudan güneş ışığına ihtiyaç duyar.
Her panel güneş hücrelerinden oluşur. Güneş enerjisi bu hücrelerdeki atomlardan kopan elektronları çarparak panelin içindeki yarı iletken malzemeden akmalarını ve enerji üretmelerini sağlar.
Bu nedenle bir güneş paneli, güneş ışığının en yoğun olduğu saatlerde, panele çarpan güneş ışığının en yoğun olduğu saatlerde en iyi şekilde çalışır.
Sadece bir güneş hücresi yeterli enerji sağlamaz. Bu nedenle bir güneş paneli, enerjiyi sistem boyunca pompalayan bağlı hücrelerden oluşan bir ızgaradan oluşur. Bir hücreden itilen enerji, komşu hücre için ilk dürtü olur.
Ve enerji sistemden böyle akar. Bir engele, gölgeli bir hücreye çarpana kadar…
Ayrıntılı açıklama için Güneş Enerjisi Nasıl Elektrik Üretir başlıklı makaleyi okuyun .
Güneş panelleri kısmen gölgelenirse ne olur?
Tipik bir fotovoltaik güneş paneli, seri bağlı 32 ila 72 güneş hücresinden oluşan bir konfigürasyondan oluşur. Bu, güneş panellerini kısmi gölgelemeye duyarlı hale getirir.
Bir güneş panelinin gölgeli hücreleri, şebekedeki enerji akışını kesintiye uğratır, bu da diğer hücreleri kaybı telafi etmek için daha fazla çalışmaya zorlar. Bunun nedeni, gölgeli güneş pillerindeki elektronların hareket etmemesidir. Bu nedenle, çıktılarını çoğaltmak için ilk enerji vuruşunu almadıkları için komşu hücrelerin enerji üretme potansiyeli bile azalır.
Sonuç olarak, tüm güneş enerji sisteminin verimliliği yüzde 50’ye kadar düşebilir .
Güneş panelleri üzerindeki gölgeleme etkisi, tüm güneş sisteminizin güç çıkışını azaltacaktır.
Örneğin, bir güneş pili bir yaprak tarafından gölgelenirse, herhangi bir güç üretmezken, kalan hücreler hala tam potansiyellerini üretir. Enerjileri hala aktif olmayan hücreden geçer ve aslında ısı enerjisine dönüşür. Zamanla bu, aktif olmayan hücrenin aşırı ısınmasına ve hasarına yol açabilir.
Gölgelemenin güneş panelleri üzerinde uzun vadeli etkisi vardır
Güneş panellerinin kısmi gölgelenmesi, yalnızca bir güneş panelinin güç üretme potansiyelini azaltmakla kalmaz, aynı zamanda şebekedeki bazı hücreler sürekli olarak fazla çalıştığı ve beklenenden daha hızlı bir şekilde aşındığı ve gölgeli hücrelere maruz kaldığı için ömrünü kısaltır . sonunda yarı iletken malzemeye zarar verebilecek artan sıcaklıktır.

Neyse ki, yeni teknoloji, gölgeli (aktif olmayan) hücreler etrafında elektrik akışına izin veren bir çözüm buldu. Çoğu modern güneş paneli zaten bu cihazlarla donatılmıştır. Bypass diyotları denir . Bypass diyotları, akımı aktif olmayan hücreler etrafında yönlendirerek güneş panellerini korur. Daha da önemlisi, kısmi gölgelemenin etkisini de gerçek oranına indirgerler.
Bypass diyotları ile panelin yüzde onuna düşen bir gölge, ayrıca güneş panellerinin gölgede olmadığı optimum koşullara kıyasla üretilen enerji miktarı da yüzde on daha düşük olacaktır.
Genellikle güneş paneli gölgelenmesine ne sebep olur?
Güneş panellerinizi gölgeleyen havadaki partiküller, en az beklediğimiz seçenek olarak değerlendiriyoruz, doğrudan güneş ışığına erişimi engelleyen diğer kaynaklar nelerdir?
*Ağaçlar ve çevresindeki bitki örtüsü: Gölgelenmenin en çok beklenen nedeni ağaçlardır. Kurulumdan önce büyük ağaçların kontrol edilmesi gereklidir. Ancak her iki yılda bir ağaçlara göz kulak olmayı unutmayın. Komşunuzun mülkündeki ağaçlar bile günün belli bir bölümünde güneşi engelleyecek kadar büyüyebilir.
*Çatı: Güneş alçaldığında, çatınızın açısı, baca veya tavan penceresi güneş panellerinize gölge düşürebilir.
*Daha yüksek binalar: Mahallenizdeki gelişmeyi durduramazsınız ve güneş panellerinin olduğu 25 yıl boyunca, biri öğleden sonra güneşinin artık panellerinize ulaşmasına izin vermeyen bir ev inşa edebilir.
*Bulutlar: Bulutlar, güneş ışığını engelleyen geçirimsiz bir bariyer gibi görünebilir, ancak yine de ışığın belirli bir kısmının geçmesine izin verirler. Bu, panellerinizin daha düşük miktarda da olsa elektrik üreteceği anlamına gelir.
*Kar: Güneş panellerinizin üzerine oturan ince bir kar tabakası, girişte bahsedilen havadaki toz tabakasına benzer şekilde, onları gölgeleme etkisine sahip olabilir ve enerji üretme kapasitelerini azaltabilir .
Güneş panellerinin kurulumundan önceki araştırmanızın bir kısmı , yıl boyunca sistemi gölgeleyen potansiyel faktörlerin dikkatli bir değerlendirmesini içerir.
Profesyonel sağlayıcılar, dizinizi ne zaman ve ne kadar gölgenin etkileyeceğini size en iyi tahminlerini vermek için genellikle çeşitli haritalama araçlarını kullanır.
Bazı güneş paneli gölgeleme çözümleri
Gölgeyle başa çıkmanın en iyi çözümü, mülkünüzde (ve bir çatı olması gerekmez), günün büyük bölümünde engelsiz güneş erişimi olan bir yer seçmektir.
Alanla sınırlıysanız ve bunu yapamıyorsanız, mümkünse gölge kaynağını ortadan kaldırmaya çalışın. Çoğu durumda, mülkümüzün etrafındaki ağaçlar, günde birkaç saat bile olsa panellerin üzerine gölge düşürecek kadar uzundur. Evinizi en çok gölgeleyen ağaç dallarını budamaya çalışın. En kötü durumda, ağacı tamamen kaldırmanız gerekebilir, ancak kaybı telafi etmek için evden yenisini dikmeyi unutmayın.

Çatınız, eski bir meşe ağacından birkaç dalın üzerinde gölgelik olduğu zamanlar dışında, günün büyük bir bölümünde yeterli miktarda güneş aldığında, güç optimize ediciler veya mikro invertörler de sizin için bir çözüm olabilir.
Bu teknoloji, dizinin her panelinden ayrı ayrı enerji toplayarak, gölgeli alandan gelen azalan üretimden etkilenmeden gölgesiz panellerden tam potansiyele kadar enerji hasat edilmesini sağlar .
Panelleriniz tozlandığında veya kar yağdığında, karı ve tozu nazikçe temizleyin . Panelin yüzeyine zarar vermemeye özen gösteriniz, bu durum etkinliğini azaltacaktır.
Yeni teknoloji meraklıları için amorf silikon güneş pilleri aradığınızı sunabilir. Kristal yapıya sahip normal silikon panellerin aksine, amorf hücreler düzensiz bir düzenlemeye sahiptir.
Bu yapı, daha iyi ışık emilimi sağlar ve ince film güneş pillerinin formu, bükülmüş yüzeyler için bile uygundur. Dezavantajı, kristal panellere göre daha kısa ömürleri ve daha düşük enerji üretme yetenekleridir.
.
bir güneş enerji sistemi size ne kadar para kazandırabilir?
.
En yeni teknolojinin derinliklerine inen bilim adamları, ışığın yüzde 99,7’sini yakalayabilen süper verimli güneş pilleri geliştirdiler. Yaygın olarak kullanılan güneş pilleri yüzde 95 oranında emer. Bu verimli hücrelere “süper siyah” denir ve onların özel başarısı, bulutlu koşullarda mükemmel güneş ışığında olduğu gibi hemen hemen aynı performansı gösterme yeteneğidir. Bu teknolojinin piyasada makul bir fiyata serbestçe bulunabilmesi için sadece birkaç yıl vermemiz gerekiyor.

Güneş panellerinizi koruyan by-pass diyotları ile güneş panellerinizin kısmen gölgelendiğinde çalışacağından emin olabilirsiniz. Sadece güç çıktıları gölgeleme seviyesine göre azalacaktır.
Gerçek yaşam koşullarında, yaşamın temelleri bile değişen koşullara dayandığında, güneş paneli yerleşimi için kesinlikle mükemmel koşulları bulmak neredeyse imkansızdır. Ancak güneş, tükenmez bir yenilenebilir enerji kaynağı sağladığından, güneş enerjisinin geleceği parlaktır ve birçok profesyonel, bu enerjiyi toplamanın en verimli yollarını elde etmeye ve gölgelemenin tüm güneş sisteminin performansı üzerindeki olumsuz etkisini en aza indirmeye odaklanmıştır.
Bundan birkaç yıl sonra, bu güç çıkışı kayıplarını bile en aza indirecek bazı şaşırtıcı çözümlerin ortaya çıkacağından eminiz.
,
,
Ongrid Güneş Enerji sisteminiz, SaVİNG GÜNEŞ ENERJİ SİSTEMLERİ tarafından kurulursa, bu yatırımı daha da güvenli hale getirmek için; 4 yıl garantili güneş enerjisi üretimi, 3 yıl işçilik garantisi, 2 yıl sistem bakım izleme ve servis, GARANTiSİ alırsınız.
,
SİZİN GÜNEŞ ENERJİ SİSTEMİNİZ İÇİN, ÜCRETSİZ ÖN TASARIM / MALİYET / FAYDA / GERİ DÖNÜŞ SÜRESİ ANALİZİ İSTEYEBİLİRSİNİZ.
Keşif , Fizibilite, Sistem Tasarımı , Ürün Tedarikleri ,Uygulama , Kabul , Servis ve Bakım gibi ihtiyaçlarınız için bize ulaşabilirsiniz. (Keşif dahil hizmetlerimiz ÜCRETLİDİR.)
✉ İLETİŞİM – TEKLİF İSTEYİNİZ ←← ←←
Çayyolu & Siteler Üstü/ ANKARA adresindeyiz.
Whatsapp 0 (544) 770 18 06
fisinigunesetak@gmail.com
savingenerji@gmail.com
.
.
.

,
