lithıum piller

iş makinaları, el aletleri, laptoplar, cep telefonları, elektrikli araçlar, …. vb alanlar neden lityum piller (aküler) kullanıyor?

Lityum pillerde iki farklı kimyasal maddenin arasındaki gerilimi Deşarj ederek buradan oluşan akımı kullanmış oluyoruz pili şarj ettiğimizde bu gerilim tekrar oluşur.

cep telefonu, laptop, elektrikli araçlarda kullanılan piller birbirinden çok çok farklıdır.

lityum pillerde, akünüz sık sık bozulmasını, kriterlere uyuyorsanız BMS ile önlersiniz. Ancak şarj-deşarj-sıcaklık hesaplamalarına göre kurulmayan / kuruldu ise kullanılmayan sistemleri yine kullanamazsınız. (çabuk boşalma, kapasite üstü kapanma, bms kilitlenme ….v.b.)

,

Lityum Akü Bileşenler Nelerdir ?

HÜCRE ;hücre en ufak parçadır tek başına bir hücre 3,5 – 4 volt arası gerilime sahiptir.

MODÜL ; Hücreler seri veya paralel bağlandığında modül oluşur.

BATARYA PAKETİ;

modüllerinin birleşmesi aralarından termal soğutma kablolarını geçmesi, batarya yönetim sisteminin eklenmesi ile batarya paketi oluşur.

LİTYUM PİLLERİN DEĞERLENDİRME KISTASLARI

Lityum Demir Fosfat ve Jel Akü Seçimi Nasıl Yapılır

Akü Gerilimi
-Enerji Depolama Kapasitesi
-Akü Ömrü, Çevrim Sayısı, Saklama/Depolama Ömrü
-Anlık Çekilecek akım miktarı
-Çevre Koşulları , Sıcaklık , sarsıntı vs..
-Batarya Kimyasal Yapısı
-Batarya Fiyatı
-Şarj Deşarj süreleri
-Batarya Ağırlığı, Depolama yoğunluğu
-Saklama Ömrü
– Bakım Gerekliliği
-Kullanım alanı
.

Lityum piller binlerce , on binlerce kullanım alanlarına göre yapılmış çeşitdedir.

.

LİTYUM PİL ŞARJ – DEŞARJ

Lityum Akü deşarj işlemi anot yani (-) tarafında bulunan iyonların seperatörden katot (+) tarafına geçmesi deşarj dır. Bu arada gerilim oluşur deşarjda bu gerilimi kullanmış oluyoruz.

Şarj ise; pile elektrik verildiğinde (+) katotta bulunan lityum iyonları seperatörden geçerek anot (-) tarafına geçiş yapar. Bu da şarjdır.

Şarj – Deşarj  döngüsü bu şekildedir.

LİTYUM AKÜ KAPASİTE BELİRLEME

Farklı olanlarla beraber hücreler dolu iken 4.2 volt olur. 4.2 voltdan şarj ederken voltaj düşüş gösterir. Akünün bittiği kabul edildi 2.8 volta ulaştığında BMS konrol sistemi akımı keser. Bu arada 4.2 volttan 2.8 volta kadar çektiğimiz akım bu Pilin kapasitesi olmuş olur.

,

.

lityum piller neden eskiyor

Piller paket lastiği gibi düşünüldüğünde şarj ve deşarj akım ortam sıcaklığına karşı duyarlıdır 4.2 volt kadar gerilebilen lastiği haddinden fazla şarj ettiğimizde gerilim daha da artacak lastik inceleyecek ve zamanla kopacaktır.

Bir kısım üreticiler imalat aşamasında pil voltajı yüksek tutabiliyor. O da kısa zamanda yüksek enerji alırken pil ömründen ödün vermiş oluyor. Laptop, cep telefonu, elektrikli araba aküsü kullanım ömrü farklılıkları aşırı voltaj ve pil kimyasında kullanılan teknolojilerin, kimyasalların farklılığından ortaya çıkıyor.

LİFEPO4 AKÜYÜ SERİ BAĞLAYABİLİR MİYİM
Hiçbir üretici tavsiye etmemektedir. Çünkü Aküler arasında dengesizlik olduğunda , seri akülerden biri dolduğunda, BMS , bu aküyü açık devre yapacaktır. Ve Artık seri bağlı hattan akım geçişi duracaktır. Bu da diğer akülerin tam şarj olmasını engelleyecektir.
.

LIFEPO4 PARALEL BAĞLAYABİLİR MİYİM
LifePo4 aküleri aynı gerilime sahip olmak kaydıyla paralel bağlayabilirsiniz. Hiçbir kısıtlama üreticiler tarafından belirtilmemiştir.Diğer kurşun akülerin aksine, Seri ve Paralel bağlanırken bu kartın özellikleri, ve kısıtlamaları dikkate alınarak yapılmalıdır.

.

.

Lityum Demir Fosfat Akü Kendi Kendine Deşarj Oranları

SICAKLIK——— %40 Şarjlı——— %100 Tam şarjlı
0°C—— Yılda %2 kaybeder———–Yılda %6 kaybeder
25°C—– Yılda %4 kaybeder———-Yılda %20 kaybeder
40°C—– Yılda %15 kaybeder——–Yılda %35 kaybeder
60°C ——Yılda %25 kaybeder———- 3 ayda %40 kaybeder

.

LIFEPO4 VE KURŞUN ASİT/JEL AKÜLERİN AĞIRLIK KARŞILAŞTIRMASI

Ortalama olarak lityum Demir Fosfat , Kurşun Asit Jel SLA’dan% 55 daha hafiftir. Bisiklet uygulamalarında, bu özellikle pil bir mobil uygulamaya (motosikletler veya scooterlar için piller) takılıyken veya ağırlığın performansı etkileyebileceği durumlarda (robotikte olduğu gibi) önemlidir.

.

Sıcaklığa göre Lityum Demir Fosfat ve Kurşun Asit Jel Akülerin Şarj Akımı Karşılaştırılması

Düşük sıcaklıklar, tüm aküler için önemli kapasite azalmasına neden olur. Kurşun Asit aküleri, -40 lara kadar şarj edebilirsiniz. Ancak düşük sıcaklıklarda verimleri ve kapasiteleri çok düşecektir. Bunu bilerek, yapılacak iki şey var:Birincisi soğukta (0°C altında)Kurşun asit aküler için daha düşük şarj akımları seçilmelidir. Lityum aküler ise 0° derecenin altında şarj edilemezler. Tersine, bir lityum pil, düşük sıcaklıklarda SLA’dan daha yüksek bir deşarj kapasitesine sahiptir. Bu, lityum pillerin soğuk havalar şartları için en uygun bataryalar olduğunu gösterir.
Ancak 0°C nin altındaki (32°F) sıcaklıklarda kesinlikle lithium ion/Demir Fosfat aküler şarj edilemezler. Lityum Demir Fosfat aküler içindeki Batarya Yönetim Kartları Sistemleri eğer yeterince akıllı ise, zaten buna izin vermeyecek ve şarj akımını , bataryanın kabul edeceği bir akıma indirecektir. Eğer bu önemi kurala uymaz iseniz, LifePo4 yüksek şarj akımlarıyla 0°C nin altına şarj edilirse, kullanılmaz hale gelir. Geri dönüşü olmayan hasarlara yol açarsınız.

Şarj sorununu çözmek ve lityum iyon aküleri düşük sıcaklıkta kullanım için daha güvenli ve daha pratik hale getirmek için bazı firmalar , -20 ° C’ye (-4 ° F) kadar düşük sıcaklıklarda şarj olabilen yeni bir lityum demir fosfat akü serisi geliştirdi. ). Sistem, şarj cihazının kendisinden güç alan ve hiçbir ek bileşen gerektirmeyen tescilli bir teknolojiye sahiptir. Bu teknoloji , aküyü 0°C nin üstüne getirecek bir ısıtma sistemi ile çözüm sağlar.

.

YÜKSEK SICAKLIK PERFORMANS KARŞILAŞTIRMASI LİFEpO4 VE KURŞUN ASİT AKÜ

Lityum Akülerin performansı, yüksek sıcaklık uygulamalarında Kurşun akülerden çok daha üstündür. 55 ° C’deki lityum , Kurşun Asit akülerin iki katı daha yüksek çevrim ömrüne sahiptir. Lityum çoğu koşulda kurşundan daha iyi performans gösterir, özellikle de yüksek sıcaklıkta çok üstündür. Yüksek ısı akülerin yaşlanmasını hızlandırır.
.

.

DEŞARJ ESNASINDA AKÜLERİN GÜÇ DEĞİŞİM EĞRİSİ KARŞILAŞTIRMASI

LiFePo4 ile Kurşun Asit Jel

Lityum Demir Fosfat akü, tüm deşarj döngüsü boyunca aynı miktarda güç sağlarken, bir Kurşun asit güç değişimi daha fazladır

LifePo4, tüm deşarj boyunca boşalırken sabit bir voltaja sahiptir. Güç=VoltXAkım ilişkisi göz önüne alınırsa; Mevcut talep sabit olacak ve bu nedenle verilen güç, değişmeyecektir.

Standart akü ve piller de el fenerinin bataryası biterken ışık da gittikçe azalacaktır. Bu bir lityum pil olsaydı, ampul ömrünün başından sonuna kadar aynı parlaklık olucakdı.
Halbuki Jel aküler deşarj oldukça verdiği güçte azalacak, ve ampül gittikçe daha sönük yanacaktır.

.

DEŞARJ AKIMINA VE SÜRESİNE GÖRE LifePo4 ve Jel Akülerin KAPASİTE KARŞILAŞTIRMASI

Kurşun Asit Jel akülerin kapasiteleri, Lityum Demir Fosfat Akülerin kapasitelerinin üstünde bir değere sahiptir.
Fakat yüksek akımla yapılan deşarjlarda, lityum akülerin kapasiteleri sabit kaldığı, Kurşun asit akülerin ise kapasiteleri %40 lara kadar düştüğü görülmektedir.
Yani solar/güneş enerji uygulamalarında, Ups uygulamalarında, yüksek akım gerektiren uygulamalarda, Kurşun asit , AGM, Jel aküler etiket değerinin çok altında kapasiteye sahiptirler. Lityum Demir Fosfat aküler ise, deşarj akımına bağlı olmadan sürekli aynı kapasitede hizmet verirler.
Kurşun asit akülerin , LiFePo4 akülere göre daha yüksek bedeller ödendiğini gösterir.
Yani; 100AH 12Volt bir Kurşun asit , AGM veya Jel akü aldınız ve invertörünüz dolu bu aküyü iki saatte boşaltacaksa, aslında kapasiteniz 50AH dir. Üstelik bunun %60 ını kullanmanız tavsiye edildiğinden. Akünüz size ancak 30AH olarak servis verecektir. Buda aldığınız ürünün 3 kat pahalı olduğu anlamına gelir.
.

.

.

.

Lityum Pillerin Avantaj ve Dezavantajları

Avantajlar:
-Akülerin ağırlığı ve hacmi düşüktür, yüksek enerji yoğunluğu.
-Bakım gerektirmez
– Uzun ömürlüdür
– Kendi kendine deşarj oranı çok düşüktür
-Yüksek verimlilik
-Hızlı şarj edilebilirler
-Taşıması kolaydır ve güvenlidir
-Hidrojen Gazı Çıkartmazlar
-Akü bitene kadar 3,6Vkararlı sabit bir gerilim alınır
– Fabrikadan çıktıktan sonra hemen kullanılır.
-%99 a kadar akü kapasitesi kullanılabilir
-Sürekli teknolojisi geliştirilmektedir.
-Akü içinde Batarya Yönetim Elektronik Kartı (BMS) sayesinde, aşırı şarj, aşırı akım, aşırı gerilim, kısa devre gibi bir çok korumaya sahiptir.
-Deşarj süreleri ve deşarj akımları kapasitesini değiştirmez. Kapasite sabit kalır.
Dezavantajları:
– Diğer akü teknoloji türlerinden daha pahalıdır.
– Taşıma için katı kurallar.
-Kurşun akülere nazaran daha az üretici ve ürün çeşidi vardır
-Uçak, gemi, denizaltı gibi yüksek güvenlik gerektiren yerlerde kullanılması sakıncalıdır.
-Seri Bağlantı içindeki Batarya Yönetim Kartı sebebiyle tavsiye edilmez.
-Hurdası ekonomik değere sahip değildir.

.

LiFePo4 Akülerin Uzun Süre Saklanması:  Sulu aküler i için sülfatlaşmayı önlemek için mümkün olduğunca % 100’e yakın dolu kapasiteyle saklayınız, Boş bir aküyü saklamak plakalarda sülfat kristallerinin birikmesine neden olur. Sülfat birikimi pillerin kapasitesini olumsuz etklryecekdir.

LifePo4 akülerinizi elektronları pozitif ve negatif plakalara eşit olarak % 50’ye yakın kapasiteyle saklanması gerekmektedir.
Depolamada ikinci etki, kendi kendine deşarj oranıdır. Lityum Demir Fosfat aküler de kendi kendine deşarj oranı çok düşük olduğundan, %100 kapasiteyle saklanmasına gerek yoktur.

,

.

Lityum akülü Şebekeye bağlı veya Şebekesiz bağımsız güneş enerji sistemlerimizi

🔋 HİBRİT GÜNEŞ ENERJİ SİSTEMLERİ

₺ GÜNEŞ ENERJİSİ İLE ELEKTRİKTEN NASIL TASARRUF YAPARIM ?

sayfalarımızdan inceleyebilirsiniz.

.

.

SİZİN GÜNEŞ ENERJİ SİSTEMİNİZ İÇİNÜCRETSİZ ÖN TASARIM / MALİYET / FAYDA / GERİ DÖNÜŞ SÜRESİ ANALİZİ İSTEYEBİLİRSİNİZ.

Keşif , Fizibilite, Sistem Tasarımı , Ürün Tedarikleri ,Uygulama , Kabul , Servis ve Bakım gibi ihtiyaçlarınız için bize ulaşabilirsiniz.  (Keşif dahil hizmetlerimiz ÜCRETLİDİR.)

✉ İLETİŞİM – TEKLİF İSTEYİNİZ ←← ←←

Çayyolu  & Siteler Üstü/ ANKARA adresindeyiz.

Whatsapp 0 (544) 770 18 06

fisinigunesetak@gmail.com

savingenerji@gmail.com

fişini güneşe tak

güneş enerjisi ile elektrikten nasıl tasarruf yaparım, elektrikten tasarruf, elektrik faturasından tasarruf, elektrik parasını azaltmagüneş paneli, elektriği güneşden karşılama, tasarruf, elektrik faturası, güneş enerji ile elektrik faturasını ödeme, elektrik satış, elektrik üretmek, lisansız elektrik üretimi, cephe güneş enerji, çatı güneş enerji, dış cephe güneş enerji, cephe güneş paneli, dış cephe güneş paneli, apartman elektrik faturası, apartman elektrik gideri, kat mülkiyeti elektrik, ortak alanlar elektrik faturası, pergola güneş paneli, pergola güneş enerji, tente güneş paneli, tente güneş enerji, monokristal güneş paneli, 10 kW güneş enerji kurulum maliyeti, 25 kW güneş enerji kurulum maliyeti, balkonda güneş enerji, balkonda güneş paneli, teras güneş paneli, kış bahçesi güneş paneli, ongrid güneş enerji, ongrid, offgrid güneş enerji, offgrid. jel akü, lifepo4, mppt, şarj kontrol cihazı, monopanel ne kadar iyi, hangi güneş paneli, hibrit güneş enerji, solar, solar enerji