,
Güneş Paneli Nasıl Elektrik Üretir? Güneş enerjisinden yararlanmak, insanlığın yüzyıllardır yaptığı bir şeydir. İnsanların zamanı takip etmesine yardımcı olan eski güneş saatlerinden, günümüzün modern fotovoltaik teknolojilerine kadar.
Güneş enerjisi, her zamankinden daha uygun fiyatlı ve çok çeşitli konut ve ticari kullanımlar için elektrik üretmek için kullanılan yenilenebilir bir enerji kaynağıdır. Güneş ışığından üretilen elektrik , gelecekte sürdürülebilir enerjiye doğru yolculuğumuzun önemli bir parçası olacak .
Evde elektrik üretmek için güneş enerjisi kullanmak birkaç nedenden dolayı çok çekici bir seçenektir: yalnızca genel çevresel ayak izinizi ve sera gazı emisyonlarınızı azaltmakla kalmaz, aynı zamanda faturalarınızı düşürür ve hatta geri satarak bir miktar gelir elde edersiniz.
.
bir güneş enerji sistemi size ne kadar para kazandırabilir?
.
Bu nedenle, Avrupa Birliği’nde , 2030 yılına kadar en az yüzde 32’lik kapsayıcı hedefe ulaşmak için AB ülkelerini güneş enerjisi gibi yenilenebilir enerji kaynaklarını kullanıma sunmaya teşvik etmek için bir hedef belirlenmiş olması hiç de kolay değil.
Güneş enerjisi elektrik üretmek için nasıl kullanılabilir?
İnsan zekası, güneş enerjisinin nasıl toplanıp elektriğe dönüştürüleceği konusunda iki farklı yol geliştirdi:
Solar termal sistemler ve Solar fotovoltaik sistemler
Bir güneş termal sistemi, elektrik üreten bir türbini çalıştıran buhar üretmek için güneşin ısısını yakalayarak dolaylı olarak elektrik üretir.
Bir güneş fotovoltaik sistemi, fotovoltaik etki olarak bilinen bir dizi fiziksel ve kimyasal reaksiyon yoluyla doğrudan güneş ışığından elektrik üretir .
Bu sistemlerin her birini daha ayrıntılı olarak inceleyelim.
Güneş enerjisi nasıl elektrik üretir?
Kaliforniya, Mojave Çölü’ndeki Ivanpah Güneş Enerjisi Tesisini içeren, 2013’te basında çıkan ve geniş çapta duyurulan bir dizi fotoğraftan güneş enerjisi teknolojisine aşina olabilirsiniz. O zaman, dünyanın en büyük güneş enerjisi santraliydi. Büyük aynalara benzeyen 170.000 heliostat dizisi, 140.000’den fazla haneye güç sağlamak için güneşin gökyüzündeki hareketini izliyor .
Aynalar, güneş enerjisi sisteminin ana bileşenlerinden biridir. Güneş tarafından ısıtılan bir ısı transfer sıvısı içeren bir alıcıya güneş ışığını yansıtırlar. Bu amaçla kullanılan sıvı genellikle yüzde 60 sodyum nitrat ve yüzde 40 potasyum nitrat karışımı olan erimiş tuzdur.
Erimiş tuz, ısıyı depolamak ve aktarmak için büyük bir kapasiteye sahiptir. Bu, güneşten üretilen ısının güneş ışığı olmadan uzun süre depolanmasını sağlar.
Örneğin İspanya’daki Gemasolar enerji santrali, güneş enerjisi girişi olmadan fazladan 15 saat boyunca elektrik üretmek için yeterli ısıyı depolayabilir .
Elektrik üretim sürecinin geri kalanı, kömür yakıtlı elektrik santrallerinde olduğu gibi hemen hemen aynıdır. Erimiş tuz tarafından aktarılan ısı, elektrik üreten bir jeneratöre güç sağlayan buhar türbinlerini çalıştıran buhar oluşturur.
Fotovoltaik güneş panelleri nasıl elektrik üretir?
Toplanan güneş ışığının enerjisi fotovoltaik etki sayesinde doğrudan elektriğe dönüştürülür . Kısacası, bu etki, ışığın fotonları (küçük elektromanyetik parçacıklar) belirli bir malzeme tarafından emildiğinde ve bu da atomlardan elektronları serbest bıraktığında gerçekleşir. Serbest bırakılan elektronlar daha sonra bir ampule güç vermek gibi elektrik işlerini yapmak için kullanılabilir.
Fotovoltaik etkiyi kendi gözlerimizle göremesek de bu işlemin gerçekleştiği güneş panellerine daha yakından bakabiliriz.
Fotovoltaik güneş panelleri nelerdir?
Güneş panelleri çoğumuz için tanıdık bir görüntü haline geldi. Klasik, lacivert panellerin dışında, bilim adamları geçtiğimiz yıllarda estetik açıdan daha hoş yeşil renkli paneller veya siyanobakteri ile çalışan biyo-paneller üretmek gibi çeşitli alternatifler üzerinde de çalışıyorlar . Ancak nasıl görünürse görünsün güneş panelleri, ışığın enerjisini yakalamak için birer aygıt görevi görür.
Bir güneş paneli, fotovoltaik hücreler adı verilen birçok küçük üniteden oluşur. Bu hücrelerin içinde fotovoltaik etki gerçekleşir. Ortalama olarak, bir hücre yaklaşık 0,5 volt üretir. Çıkışlarını artırmak için birden fazla hücre seri olarak birbirine bağlanır.
Örneğin birbirine bağlı 36 hücreden oluşan bir güneş paneli yaklaşık 18 volt üretir.
Güneş pilleri, bir elektrik alanı oluşturmak için iki iletken malzeme arasına yerleştirilen silikon gibi yarı iletken bir malzemeden yapılmıştır. Ticari olarak temin edilebilen hücreler, negatif elektrik yükü sağlamak için fosfor ve pozitif yük için bor içerir.
Elektrik alanı, silisyum tabakasından fotonlar tarafından vurulan elektronları hücrelerin yanlarındaki metal plakalara doğru iter ve burada bir doğru akım şeklinde aktarılır.
Fotovoltaik sistemlerin en büyük dezavantajlarından biri , güneş ışığını elektriğe dönüştürme hızıdır, aksi takdirde verimlilik olarak adlandırılır. Çoğu kurulumda bu sayı yüzde 15 ile 18 arasında kalıyor. Bu, güneş paneline düşen güneş ışığının yüzde 80’inden fazlasının güce dönüştürülmediği anlamına gelir.
Güneş Paneli Nasıl Elektrik Üretir
,
Elektrik daha sonra nereye gidiyor?
Güneş enerjisi, güneş pilleri tarafından yakalanıp toplandığında, doğru akıma dönüştürülür. Akım, elektronik cihazlarımıza güç sağlamak için kullanılan doğru akımı alternatif akıma dönüştüren bir cihaz olan bir invertöre akar.
Hemen kullanılmayan güneş enerjisiyle üretilen herhangi bir ekstra elektrik için, bunların kullanımına ilişkin iki ana seçenek ve bir hibrit seçenek vardır. Bunlar:
– Şebekeye bağlı sistemler (ongrid)
Şebekeye bağlı sistemler, ürettiği elektriği elektrik şebekesine geri besler. Elektrik şirketleri, genellikle güneş panellerinden şebekeye geri beslenen herhangi bir ekstra elektrik için müşterilere ödeme yapar . Bu ödemeleri, güneş panelinizin elektrik üretmediği günlerde şebekeden elektrik çekmek içinde mahsuplaşarak kullanabilirsiniz. Bu tür güneş sisteminin bir dezavantajı, şebeke kapalıyken sistemin kullanılamamasıdır.
– Şebekeden bağımsız sistemler (offgrid)
Şebekeden bağımsız sistemler , gece boyunca ve güneş sistemi tarafından üretilenden daha fazla elektriğin gerekli olduğu diğer zamanlarda kullanılmak üzere güneş enerjisini depolamak için akülere dayanan bağımsız güneş sistemleridir .
Akü yedeğine sahip şebekeye bağlı güneş enerjisi sistemleri(hibrit/ akülü ongrid)
Akü yedeğine sahip şebekeye bağlı güneş enerjisi sistemleri, şebeke çalışırken güneş enerjisinden üretilen elektriği şebekeye geri besler, ancak şebeke kesintisi durumunda bu sistemler şebeke dışı moda(full buckup) geçer. Bu şebekeden bağımsız modda, yedek pil depolanmış güneş enerjisi sağlamak için kullanılır ve güneş panelleri aküyü şarj eder.
Daha fazlası : Sizin İçin En İyi Güneş Enerji Sistemi Hangisi ?
Evde güneş enerjisi nasıl üretilir?
Evinizi daha çevre dostu hale getirmek ve biraz tasarruf etmek için seçenekler arıyorsanız, güneş enerjisi muhtemelen en çekici yenilenebilir enerji seçeneklerinden biridir . Aslında, Bloomberg New Energy Finance analistlerine göre güneş enerjisi elektrik üretmenin en ucuz yolu haline geliyor .
Güneş enerjisinin maliyeti, 2010 yılında, en yoksul ülkelerden bazıları arasında bile, seviyelerin yaklaşık üçte birine düştü . Güneş panelleri ayrıca nispeten kompakttır ve çatılara, balkonlara veya mülkünüzdeki farklı yerlere yerleştirilebilir.
Peki evde güneş enerjisi üretebilir misiniz? Basit cevap evet, yapabilirsiniz. Aslında, evde güç üretmek için bir terim vardır: buna mikro üretim denir ve ortalama bir ev için uygun olan düşük karbonlu ısı ve/veya elektriğin bağımsız üretimine atıfta bulunur.
Bunun nasıl yapılacağı da oldukça basit bir soru: bir dizi fotovoltaik kurarak. Bununla birlikte, birçok ev sahibi için şebekeden tamamen çıkmak zor olsa da, bir evin elektrik ihtiyacının bir kısmını güneş enerjisi ile üretmek kesinlikle mümkündür.
Güneş enerjisi üretiminin kendi ev halkınız için ne kadar çekici bir seçenek olduğu, büyük ölçüde aşağıdaki faktörler tarafından belirlenecektir:
- ana kaynağın mevcudiyeti – güneş
- Evinizin enerji ihtiyaçlarını karşılamak için ihtiyacınız olan güneş sistemi boyutu için alan
- ilgili maliyet ve yatırım düzeyi
- gerekli yerel izinler
Bunlar, bir güneş enerjisi sistemine yatırım yapmayı planlamadan önce dikkate almanız ve incelemeniz gereken önemli hususlardır.
Daha fazla okuma: Güneş Paneli Alırken Sorulması Gereken Sorular
Güneş panelleri ne kadar enerji üretir?
Ne kadar enerji üretebileceği, büyük ölçüde güneşin mevcudiyetine bağlıdır. Solar fotovoltaik paneller, elektrikli cihazlar ve lambaları çalıştırmak için elektrik üretmek için güneş enerjisini kullanır.
Bu, teknoloji yalnızca gün ışığına dayandığından, gücün üretilmesi için her zaman kuvvetli güneş olması gerektiği anlamına gelmez.
Daha fazla okuma: Bir Güneş Paneli Ne Kadar Elektrik Üretir?
Güneş panellerinizden en iyi enerjiyi nasıl alırsınız?
Genellikle çatıya yerleştirilen güneş panelleri, üzerlerine güneş vurduğunda bir elektrik alanı oluşturan ve elektriğin akmasına neden olan yarı iletken malzeme katmanlarından oluşur. Güneş ne kadar güçlü olursa, o kadar fazla elektrik üretilir.
Ancak ne kadar güç üreteceğiniz, güneş panellerinin nereye yerleştirildiğine de bağlı olacaktır. Çatılar, birçok kişi tarafından tercih edilen bir seçenektir, ancak enerjiyi en üst düzeye çıkarmak için, özellikle belirli saatlerde gölgelenmenin minimum olmaması gerekir.
Güneş sisteminizi güneye bakacak şekilde kurabiliyorsanız, bu enerji üretimi için optimum bir potansiyel sağlayacaktır. Bu çok önemlidir, çünkü bir güneş panelinin 36 hücresinden sadece biri gölgelense bile elektrik üretimi azalacaktır. Günümüz modern teknolojisi ile güneş panelleri hafiftir ve özellikle güneş kiremitleri geleneksel çatı kiremitlerinin yerini alabilir.
10 ila 15 metrekareyi kaplayan panellerin ortalama bir ailenin elektriğinin üretebileceği tahmin edilmektedir .
Evlere kurulan çoğu fotovoltaik ünite, elektrik şebekesine bağlıdır. Bu, güneş enerjisi yoluyla toplanan gücün doğrudan evin veya binanın şebeke güç dağıtım sistemine beslenmesini sağlar. Bu şekilde, kurulu güneş enerjisi sistemi, güneş enerjisi dizisi elektrik üretirken şebekeden gelen güç talebini azaltır ve böylece elektrik faturasını düşürür. Bu tür güneş enerjisi sistemleri “şebekeye bağlı” , ”ongrid” veya “aküsüz ” olarak da bilinir ve günümüzde kurulan güneş enerjisi sistemlerinin yaklaşık yüzde 98’ini oluştururlar .
Bu kavramların her ikisi de bize elektrik talebimizi yenilenebilir kaynaklardan güç toplayarak karşılayabileceğimizi gösteriyor . Tek sınırlama, şu anda mevcut olan teknolojiden kaynaklanmaktadır. Bu, özellikle tüm dikkatimizi konut fotovoltaik sistemlerinin düşük verimliliği gibi mevcut engellere çözüm bulmaya odaklarsak, zaman içinde çözülebilecek bir sorundur.
Kim bilir? Belki de yirmi birinci yüzyıl bir gün “Yenilenebilir Enerji Devrimi” çağı olarak bilinecek .
.
bir güneş enerji sistemi size ne kadar para kazandırabilir?
.
,
,
Ongrid Güneş Enerji sisteminiz, SaVİNG GÜNEŞ ENERJİ SİSTEMLERİ tarafından kurulursa, bu yatırımı daha da güvenli hale getirmek için; 4 yıl garantili güneş enerjisi üretimi, 3 yıl işçilik garantisi, 2 yıl sistem bakım izleme ve servis, GARANTiSİ alırsınız.
,
,
SİZİN GÜNEŞ ENERJİ SİSTEMİNİZ İÇİN, ÜCRETSİZ ÖN TASARIM / MALİYET / FAYDA / GERİ DÖNÜŞ SÜRESİ ANALİZİ İSTEYEBİLİRSİNİZ.
Keşif , Fizibilite, Sistem Tasarımı , Ürün Tedarikleri ,Uygulama , Kabul , Servis ve Bakım gibi ihtiyaçlarınız için bize ulaşabilirsiniz. (Keşif dahil hizmetlerimiz ÜCRETLİDİR.)
✉ İLETİŞİM – TEKLİF İSTEYİNİZ ←← ←←
Çayyolu & Siteler Üstü/ ANKARA adresindeyiz.
Whatsapp 0 (544) 770 18 06
fisinigunesetak@gmail.com
savingenerji@gmail.com
.
.
.
,
,
,
,
,
,
.
,
,
.
.
.
.
.,