Güneş enerjisi santrallerinin performansını izlemek ve ölçmek için testler yapılmalıdır. Bu testler başlıca IV-Curve ölçümü, drone termal testleri, EL (elektrolüminesans) testi, izolasyon testi, topraklama testi ve performans ölçümüdür. Bu ölçüm ve muayene hizmetleri sonucunda hangi bilgileri alacağınızı aşağıda görebilirsiniz. Bizden denetim hizmeti almak için lütfen fisinigunesetak@gmail.com adresine e-posta gönderiniz.
,
,
1- IV-Eğrisi Ölçümü
Aşağıdaki IV Eğrisi ölçümü sonucunda saha veya çatınızdaki tüm güneş paneli dizilimlerinin IV eğrisi ölçümlerini göreceksiniz. Bir sorun olup olmadığını kontrol edebiliriz. Bu ölçümler aynı zamanda bir kayıt görevi görür ve gelecekte güneş panellerinizde ne kadar kayıp olduğunu görmenize yardımcı olur. Güneş paneli, güneş enerjisi santrali ile ilgili sorunun cevabı bu test ile güneş panelleri kısmının cevabını tamamlayıcı parçasıdır.
IV testi sonucunda aşağıdakiler hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz:
Panellerinizin gerçek gücünü öğrenin. Fabrika verileri ile tutarlı olup olmadığını kontrol edebilirsiniz.
Güneş panellerinizde LID’den (Işığa bağlı degredasyon) herhangi bir kayıp var mı?
Güneş panellerinizde PID (Potansiyel kaynaklı bozulma) kaybı var mı?
Herhangi bir kesik / fare kemirmesi gibi nedenlerle DC kablolarınızda toprak teması veya sızıntı var mı ?
Güneş panellerinizin by-pass diyotlarında herhangi bir sorun var mı?
Gölgeleme problemlerinin tespiti
Pano serisinde olası hatalı bağlantılar
,
,
2 – Drone ile Sıcak Nokta Ölçümü
Güneş panelleri açıldıktan sonra sıcak noktalar oluşabilir. Yine bu kontrolü hem drone hem de el termiği ile gerçekleştiriyoruz. Bu aşamada yazılım tarafından bize verilen IS2 dosyalarını panel fabrikasına beyan edebilirsiniz. Güneş enerjisi santrallerinin ısıl takibi problemlerin tespitinde önemlidir.
Termal ölçüm sonucunda aşağıdaki konularda bilgi sahibi olabilirsiniz;
Güneş panellerimde hasarlı hücreler var mı?
Bypass diyotları, buatlar gibi pano malzemelerinde beklenmeyen bir ısınma mı var?
Gölgelendirme çevresel faktörler panellere zarar verir mi?
Verimsiz dizileriniz var mı ?
,
,
3 – Güneş Panellerinin EL (elektrolüminesans) Testi
Güneş panellerinin EL panelleri müşteriye sunulur. Bu aşamada kullanılan hücrelerin gelecekte ortaya çıkması, olası problemler açısından bir röntgen olarak kabul edilebilir. Hücrelerin zarar görüp görmediğini hem imalatta hem de GES kurulumunda görebilirsiniz.
Bu ölçüm sonucunda şunları öğrenebilirsiniz:
Hücrelerin yapısı
Hücrelerde kırık vs olup olmadığı
Genel EPC kurulumu sırasındaki etkiler veya genel giderler
Bu test size panelinizin gücü hakkında bilgi vermez. Sadece IV eğrisi ölçümünde sorun varsa kaynağı hakkında bilgi verebilir.
,
,
4 – Yalıtım Testleri
Güneş panelleri yüksek gerilim altında Panel-Toprak arasındaki izolasyon direnci incelenir. Bu hem panolarda kaçak olmaması hem insanlara zarar vermemek hem de inverterlerin devre dışı kalmaması için önemlidir. EPC firmalarının kablolama işlemi sırasında verdiği zararlar da bu aşamada belirlenir ve devreye alma sürecinde oldukça önemlidir.
Bu ölçüm sonucunda şunları öğrenebilirsiniz:
Kablolarınızda herhangi bir hasar var mı?
Güneş panellerinin DC akım tarafında herhangi bir faz-toprak hatası var mı?
Eviricinizi devre dışı bırakmak için yalıtım direncini etkileyen herhangi bir sorun var mı?
,
,
5 – Topraklama Ölçümü
Güneş enerjisi santralleri başta olmak üzere tüm elektrik tesisatlarında topraklama büyük önem taşımaktadır. Santralde hem kaçak akım korumada hem de genel korumada özellikle yıldırımlarda topraklama büyük önem taşımaktadır. Topraklama ve ko-potansiyellerdeki bir kopukluk sistemde ciddi hasara neden olabilir. Bu kapsamda hem konstrüksiyonun hem de güneş panellerinin topraklama ölçümleri yapılarak eşpotansiyel barasının megger topraklama ölçümü kayıt altına alınmalı ve problem tespit edilmesi durumunda gerekli önlemler alınmalıdır.
,
,
6 – Gerçek Değerlerlerle Raporlama
Santralin kaydedilen radyasyon ve panel sıcaklık verilerine dayanarak, panel üreticisi tarafından sunulan PAN dosyaları kullanılarak yazılım üzerinde simülasyon yapılır ve üretilen ve üretilen enerji ile karşılaştırılır. Bu sonuçlar ile sistemin gözden kaçıp (trafo, inverter vb. kayıplar) olup olmadığı incelenir ve genel bir üretim beklenti profili çıkarılır. Bu test sonucunda sistem genelinde bir sorun olup olmadığı kontrol edilir. Bu hesaplama ile güneş enerjisi santralinin performansı ölçülür ve santralin performans değeri belirlenir.
Bu çalışmanın ardından aşağıdaki sonuçları elde edeceksiniz:
Elimizdeki verilere göre tesisinizin ne kadar üretmesi gerekiyor?
Santralimizin performans ölçümü. Santralimiz ne kadar güçlü?
,
,
,
,
Ayrıca güneş enerji santrali bakım çerçevesindeki, temizlik çalışmalarımız ile ilgili fiyat teklifi alabilirsiniz.
,
,
,
,
Keşif , Fizibilite, Sistem Tasarımı , Ürün Tedarikleri ,Uygulama , Kabul , Servis ve Bakım gibi ihtiyaçlarınız için bize ulaşabilirsiniz. (Keşif dahil hizmetlerimiz ÜCRETLİDİR.)
✉ İLETİŞİM – TEKLİF İSTEYİNİZ ←← ←←
Çayyolu & Siteler Üstü/ ANKARA adresindeyiz.
Whatsapp 0 (544) 770 18 06
fisinigunesetak@gmail.com
savingenerji@gmail.com
.
.
.
,
,
,