Güç ve Enerji ⚡️⚡️⚡️
Elektrik gücü , bir güneş panelinin (veya sistemin) herhangi bir zamanda ne kadar ürettiğidir ve Watt veya W cinsinden ölçülür (1000 Watt, kilovat veya kW olarak adlandırılır). Bir güneş sisteminin potansiyel gücü de kW olarak ölçülür. Örneğin, 10kW’lık bir güneş enerjisi sistemi, 10kW’a kadar (ve bazen biraz daha fazla) DC elektrik üretebilen panellere sahip bir sistemdir.
Elektrik enerjisi Watt-saat veya Wh cinsinden ölçülür (1000Wh, 1.0kWh’ye eşittir). Evde kullandığınız elektrik miktarı elektrik faturanızda kWh olarak ölçülür. Güneş sisteminizin belirli bir zaman diliminde ürettiği veya üretebildiği elektrik miktarı da kWh olarak ölçülür.
Herhangi bir güneş panelinin üretebileceği enerji miktarı, sistemin konumuna ve özellikle o konumun aldığı güneş miktarına bağlıdır. Örneğin, Ankara’da mükemmel bir kurulumla 10kW panel gücü olan bir güneş enerjisi sistemi, yıl boyunca günde ortalama 37 kWh enerji üretebilir. Oysa Antalya veya Aydındaki 10 kW’lık bir sistemin, yıl boyunca ortalama olarak günde 40 kWh’ye kadar üretim yapması beklenebilir.
Ülkemizin coğrafi konumu, yıllık ortalama Güneş Işınımı 1303 kWh/m2yıl, ortalama yıllık güneşlenme süresi ise 2,623 saattir. Bu rakam günlük 3.6 kWh/m2 güce, günde yaklaşık 7.2 saat, toplamada ise 110 günlük bir güneşlenme süresine denk gelmektedir. Türkiye deki güneş enerjisinin geleceğin altını olduğunu söylemek yanlış değildir.
Elektrik üretmek için kömür, petrol, fosil gibi geleneksel kaynakların kullanımı her geçen gün daha pahalı hale geliyor ve artan enflasyon nedeniyle elektrik harcamaları insanlar için bir sorun haline geldi. Bunları akılda tutarak, insanlar enerji üretimi için güneş enerjisinin farkına varıyor devletimizde de güneş enerjisinin kullanımını teşvik etmek için olanaklar sağlıyor. Ülkemizde güneş enerjisi çok hızlı bir şekilde ortaya çıkıyor ve evler, ofisler, tarlalarda vb. Güneş enerjisinden elektrik üretilmektedir. Bununla birlikte, artan elektrik maliyeti insanların güneş enerjisinden haberdar olmasının tek nedeni değildir, ancak zamanla insanlar arasında çevre bilinci de artmıştır. Enerji üretimi için kullanılan geleneksel kaynaklar nedeniyle, küresel ısınma nedeniyle çevreye zarar veren Dünya’nın ısısında bir artış vardır.
GÜNEŞ PANELİ elektrik üretimini etkileyen ana faktörler:
* Güneş Işığı – PV (veya fotovoltaik paneller) enerji üretmek için ışık gerektirir.
Güneş ışığını azaltan faktörler şunlardır:
–Kir – Kirli paneller güneş ışığını engeller ve güç çıkışını azaltır.
–Gölge – Güneş ışığı ve panelleriniz arasına ağaçlar veya binalar girebilir. ( kısmi/süreli gölgelenmelere özel çalışmalar yapılabilir)
-Isı – Güneş enerjisi üretiminde ısının yardımcı olmasını bekleyebilirsiniz, aslında ısı üretim için zararlıdır. En iyi koşullar bol ışık ve düşük ısıdır.
–Güneş panellerinin konumu – Güneşin yörüngesine göre açı ve azimut (panellerin baktığı yön), panellerin güç üretme kabiliyetinde büyük bir faktördür.
Çatım Güneş Enerjisi İçin Uygun Mu?
Çatınızın güneş enerjisi için uygun olup olmadığını belirlemek için öncelikle değerlendirmeniz gereken birkaç önemli husus vardır:
Kendi çatı alanınız var mı?
Çatınızın bir kısmı Kuzey Yarımküre’de güneye, batıya veya doğuya mı bakıyor? Ve bu çatı alanı günün büyük bölümünde, yılın çoğunda gölgesiz mi?
Kaç tane güneş paneli sığacak kadar gölgesiz alan var ?(Yaklaşık 1 kW = 2,5 adet panel = 5.1 metrekare )
Yukarıdakilerin tümüne evet cevabı verdiyseniz , muhtemelen evinize veya iş yerinize verimli bir güneş enerjisi sistemi kurabilirsiniz. Ancak, kurulumun uygulanabilirliğini , elektrik üretiminden alacağımız verimi veya maliyetini etkileyebilecek birkaç başka faktör vardır. Ayrıca bu soruların bazılarına daha yakından bakmalıyız;
Çatı Yönü
Kuzey yarım kürede, güneye bakan bir çatı tüm gün boyunca güneş enerjisi üretimi için idealdir (güney yarım kürede kuzeye bakan). Çatının eğimine bağlı olarak, batıya veya doğuya bakan bir çatı, gün boyunca güneş enerjinizi optimuma kıyasla yaklaşık %15 oranında azaltacaktır. Güneş enerjinizi kullanmak için yalnızca doğuya veya batıya bakan bir çatınız varsa, bu çok büyük bir dezavantaj değildir, çünkü %15 çok büyük bir miktar değildir, ayrıca güneş panellerinden üretilen elektrik, dağıtım şirketimizden aldığımız elektrik ücretine kıyasla bu günlerde oldukça ucuzdur, bu nedenle invertörü her zaman aşırı boyutlandırabilirsiniz (daha fazla kW güç koyabilirsiniz) çatı yönündeki kaybı telafi etmek için bir yolda inverter boyutundan daha fazla güneş panelleridir.
Ayrıca, ürettiğiniz güneş enerjisi için , yerel şirketten temin ettiğiniz elektrik ücretinden daha az ücret ödemiş oluyorsanız yalnız doğu veya batı yönüne bakan kurulumları tercih edebilirsiniz. Doğuya bakan bir güneş sisteminin sabahları daha fazla güç üreteceği ve batıya bakan bir sistemin akşamları daha fazla üreteceği anlamına gelir. Bu nedenle, enerjinizin çoğunu sabah ve akşam kullanırsanız, doğu ve/veya batıya bakan bir güneş enerji sisteminiz varsa, kendi güneş enerjinizden daha fazla tüketirsiniz.
Eğim Açısı
Güneş paneli kurulum açısı, bir güneş sisteminin performansında önemli bir rol oynar. Genellikle güneş panelleri çatıya düz olarak monte edilir ve bu nedenle çatı açısı panellerin açısını belirler. Bu, çatının kabaca doğru yöne bakması koşuluyla genellikle yeterlidir. Ancak, nispeten düz bir çatınız varsa, paneller istenen yöne bakacak şekilde konumlandırılabilen eğimli çerçeveler üzerine kurulmalıdır. Genel bir kılavuz olarak, suyun akmasına izin vermek için minimum güneş eğim açısı olmalıdır, bu da toz, kir veya yaprakların yıkanmasına yardımcı olur.
Yıl boyunca maksimum performans için optimum eğim açısı, tipik olarak bulunduğunuz yerin enlemine göre belirlenir.
Gölgelenme
Gölgeleme hakkında söylenecek çok şey var ama bilmeniz gereken en önemli şey güneş panellerinizin gölgelendiğinde elektrik üretiminde verimin oldukça düşmesidir. Evinizi veya iş yerinizi çevreleyen ve yaz aylarında çok fazla gölge sağlayan büyük, güzel ağaçlarınız varsa, bir güneş enerji sistemi uygulanılırken gölge kriterlerine oldukça dikkat edilmelidir.
Kısmi gölgeleme bir sorunsa, ilgili performans sorunlarının üstesinden gelmeye yardımcı olabilecek birkaç akıllı eklenti cihazı da vardır.
Kısmen veya tamamen gölgeli paneller, sistem performansınızı önemli ölçüde azaltabilir.
Yılın büyük bir bölümünde çatınızın bir kısmında yeterli miktarda güneş görüyorsanız, bir güneş enerjisi firmasından değerlendirme ve ön fizibiliteler almaya değer olduğunu söylemek yeterlidir. Herhangi bir düzgün güneş enerjisi şirketi, sisteminizin ne kadar enerji üreteceği ve gölgeden ne kadar etkileneceği konusunda size doğru bir fikir verebilmelidir.
Kısmi gölgeleme bir sorunsa , ilgili performans sorunlarının üstesinden gelmeye yardımcı olabilecek birkaç akıllı eklenti cihazı vardır. Çoğu güneş enerjisi kurulumunda paneller, bir dizi olarak bilinen şekilde birbirine bağlanır. Güneş paneli dizileri birlikte çalışır, ancak ne yazık ki güneş hücrelerinin elektriksel özelliklerinden dolayı, herhangi bir gölgeli panel, bir panelin sadece yarısı gölgeli olsa bile tüm dizinin güç çıkışını azaltacaktır. Neyse ki, bu sorunu aşmanın birkaç yolu var. En yaygın yol, güç optimizer edici olarak bilinen bir cihaz kullanmaktır , bunlar güneş panelinin arka tarafına takılan ve esas olarak gölgeli panelleri atlayan küçük eklenti cihazlardır. Gölgeleme daha şiddetli ve devamlı ise , bir sonraki en iyi seçenek mikro invertör kullanmaktır.Bu, her panelin bağımsız olarak çalışmasını sağlar.
Çatı tipi
Çoğu çatı malzemesi tipine bir güneş enerjisi sistemi kuralabilir, ancak uygun olmayan bazı çatılar da vardır. Örneğin, arduvaz zor olabilir ve cam elyafı genellikle mümkün değildir.
Çatınızın eğimi de kurulum sırasında ek maliyetlere yol açabilir. Dik bir çatınız varsa, montajı yapmak tehlikeli olabilir, bu da montajcıların özel erişim ve güvenlik ekipmanlarına ihtiyaç duyabileceği anlamına gelir (bu, yüzlerce dolar ekleyebilir). Aynı şekilde, çatıya erişim zorsa, montajcıların özel erişim ekipmanlarına veya vinçlere ihtiyacı olabilir. Çatı düzse veya neredeyse düzse, panelleri güneş yönüne çevirmek için muhtemelen ekstra eğimli alt yapılara ihtiyacınız olacaktır.
Tüketim
Günlük kullandığınız elektrikli cihazların toplam güç tüketimleri bilinmeli ve günlük , aylık, yıllık elektrik ihtiyaçlarınızı tamamını veya bir kısmını veya da planlanan elektrik satışınızı karşılayacak güneş enerji sistem kapasitenizi , bütçeniz ölçüsünde planlanmalıdır.
İyi bir güneş enerji firması , kurulacak olan güneş enerji sisteminizin yıllık ortalamada ki üretim-tüketim-elektrik satış-maliyet-amortisman fizibilitelerinizi yaparak sizi yönlendirebilir.
.
SİZİN GÜNEŞ ENERJİ SİSTEMİNİZ İÇİN, ÜCRETSİZ ÖN TASARIM / MALİYET / FAYDA / GERİ DÖNÜŞ SÜRESİ ANALİZİ İSTEYEBİLİRSİNİZ.
Keşif , Resmi Başvurular , Projeler, Ürün Tedarikleri ,Uygulama , Kabul , Servis ve Bakım gibi ihtiyaçlarınız için bize ulaşabilirsiniz.
✉ İLETİŞİM – TEKLİF İSTEYİNİZ ←← ←←
Çayyolu & Siteler Üstü/ ANKARA adresindeyiz.
Whatsapp 0 (544) 770 18 06
fisinigunesetak@gmail.com
savingenerji@gmail.com
.