,
güneş enerjisi artıları ve eksileri , Güneş, gezegenimizdeki en güçlü ve bol miktarda yenilenebilir enerji kaynağıdır ve son teknolojik yeniliklerin, güneş enerjisini giderek daha fazla insan için satın alınabilir hale getirdiği açıktır.
2017, küresel olarak kurulu toplam güneş enerjisi kapasitesinin 400 gigawatt’a (GW) ulaştığı ve dünya enerjisinin yaklaşık yüzde ikisini ürettiği bir güneş enerjisi patlama yılıydı. Ve bittiği yer burası değil.
Hatta güneş enerjisi en hızlı büyüyen enerji üretim kaynağı haline geldi. Önümüzdeki yıllarda pek çok yeni küçük ve büyük ölçekli güneş enerjisi projesi planlanıyor, öyle ki Küresel Piyasa Görünümü senaryoları, küresel güneş enerjisi kapasitesinin 2022’nin sonunda üç katına çıkarak 1.200 GW’a ulaşacağını öngörüyor
Son yıllarda güneş enerjisi endüstrisindeki böylesine başarılı bir büyüme ve teknolojik gelişmeye rağmen, güneş enerjisi hala bu bol kaynaktan enerji üretimi için maksimum potansiyeli sınırlayan, esas olarak fotovoltaik hücre verimliliği ile ilgili bazı teknolojik kısıtlamalara sahiptir.
Eviniz için güneş paneli almayı düşünüyorsanız, güneş enerjisinin avantajlarını ve dezavantajlarını bilmenizde fayda var.
Güneş enerjisinin avantajları nelerdir?
1.Solar, elektrik faturalarınızı azaltır
Ev ve işyerleri sahiplerinin güneş enerjisine geçmesinin ana nedeni paradan tasarruf etmektir. Güneşten kendi elektriğinizi üretirken, kamu hizmeti şirketlerine daha az bağımlı olursunuz ve bu da aylık elektrik faturanızı azaltır.
Güneş enerjisi ile ne kadar tasarruf edebilirsiniz?
Kuzey Carolina Temiz Enerji Teknoloji Merkezi ( North Carolina Clean Energy Technology Center ) tarafından yayınlanan bir rapora göre, 5 kilovatlık (kW) güneş fotovoltaik sistemine yatırım yapan ABD’li ev sahiplerinin çoğu, kurulumdan sonraki ilk yıllarında ayda 44 ila 187 $ arasında tasarruf sağladı.
Oldukça etkileyici, değil mi?
.
bir güneş enerji sistemi size ne kadar para kazandırabilir?
.
2. Mahsuplaşma – şebekeye enerji sağlanması
Solar modül, doğrudan faturalarınızdan tasarruf etmenizin yanı sıra şebekeye elektrik satışı ile para kazanmanıza da olanak tanır. Şebekeye sattığınız enerji ve şebekeden çektiğiniz enerji , ay sonunda mahsuplaşılır ve fark alınır veya ödenir. Dolayısı ile güneş enerjinin tüketiminize eksik geldiği anlarda , yeterli olmayan enerji oranında şebeke desteği sağlanmış olur, Fazla elektrik üretim anlarında da öztüketim için şebeke bir kumbara veya kendi güneş enerji sistemimizden doldurduğumuz akü gibi kullanılmış olur. Kısacası bu program, sizin gibi ev sahiplerini yenilenebilir enerji kaynaklarına geçme konusunda desteklemek amacıyla şebekeye bağlı güneş sistemlerine yöneliktir.
Kısaca ilkesi basittir.
Güneş sisteminiz tükettiğinizden daha fazla güç ürettiğinde, bu ekstra enerjiyi şebekeye sağlamak için enerji şirketinden kredi alırsınız.
Daha sonra güneş sisteminizden elektrik üretiminin düşük olduğu veya hiç olmadığı günlerde enerji ihtiyacınız şebekeden çekilir ve bu krediler kullanılarak maliyetiniz karşılanır.
İyi haber şu ki, sistem genellikle yıl boyunca kendini dengelediği için nadiren ekstra ücret ödemek zorunda kalırsınız.
3. Devletten mali destek
Devletimiz, fotovoltaik sistemlerin veya güneş enerjili su ısıtıcılarının kurulumu için çeşitli teşvik kredileri, ve üst sınır 25 kW konut güneş enerji sistemlerinde olduğu gibi vergi ve kdv muafiyeti vermektedir.
Aynı zamanda 240 kW alt sınır olmak üzere resmi ongrid güneş enerji sistem kurulumlarında %18 kdv indirimi, ges bakımı için çalışacak işçiler için siğorta prim desteği, kurumlar vergisinden yatırım oranında %30 muafiyet gibi yatırım bölgesine göre farklılık gösteren teşvik imkanı verilmektedir.
4. Yatırım getirisi
Güneş sisteminizle tasarruf ettiğiniz para miktarına bağlı olarak, garanti süresi içinde yatırımınızın geri dönüşünü bekleyebilirsiniz. Çoğu güneş enerjisi panel imalatçısı size 25 ila 30 yıl arasında bir garanti verir.
Kısa bir hesaplama, bu tasarrufların ne kadar önemli olabileceğini doğrular.
Örneğin: Aylık enerji faturanızdan 100$’lık bir kesinti, 20 yıl içinde 24.000$’lık bir tasarruf anlamına gelir.
Amerika’dan bilim adamlarına göre, enerji faturalarını düşürme potansiyeli daha da yüksek. Evler gün boyunca üretilen güneş enerjisini etkin bir şekilde depolayabilirlerse, enerji faturaları yüzde 60’tan fazla azaltılabilir. Dolayısıyla, yakın gelecekte yatırımlardan daha da hızlı geri dönüşler bekleyebiliriz. (tarife fiyatı etken)
5. Enerji güvenliği
Muhtemelen bunun farkında değilsiniz, ancak neredeyse her şey için şebeke gücüne bağlıyız. Ve şebeke gücü esas olarak, çoğu insanın düşündüğünden çok daha hızlı tükenmekte olan yenilenemez bir enerji kaynağı olan fosil yakıtlar tarafından üretilir.
Bu, enerji arzımızın enerji fiyatlarındaki hiç bitmeyen artışlara duyarlı olduğu anlamına gelir.
Güneş enerjisine geçtiğinizde, enerji arzınız uluslararası fiyat dalgalanmalarına maruz kalmayacak ve hiç kimse bu kaynağı tekelleştirmek için güneşin enerjisini satın alamayacağından, gelecek için çok güvenli bir yenilenebilir enerji kaynağıdır.
6. Sınırsız enerji kaynağı
Güneş, dünyamız için mevcut olan en bol enerji kaynağıdır ve her saniye Dünya’ya 173.000 terawatt enerji yağdırır. Bu enerji, güneş ışığı olduğu sürece küresel olarak herhangi bir yerde toplanabilir.
Bu büyük bir avantaj çünkü güneş enerjisi teknolojisi Dünya’nın en uzak yerlerinde güç sağlayabilir. Örneğin, Avustralya Antarktika ,, Antarktika’daki radyo kurulumlarına ve otomatik hava istasyonlarına güç sağlamak için güneş enerjisine güveniyor .
Teknolojideki yenilikler de taşınabilir güneş enerjisi kaynaklarının daha kolay kullanılmasına olanak sağlıyor. Belki de en uç örnek, uzay araştırmalarına güç sağlamak için güneş enerjisinin kullanılmasıdır. Hubble Uzay Teleskobu bile kendi güneş dizisinden güç alıyor.
7. Günlük hayatta çok çeşitli güneş enerjisi uygulamaları
Güneş enerjisinin evlerde tek kullanımı elektrik üretimi değildir.
Güneş enerjili su ısıtıcıları , daha sıcak iklimlerde sıcak suyu ısıtmak ve depolamak için yaygın olarak kullanılır. Güneş termal kollektörü kullanarak suyu ısıtmak için güneş ışığını enerjiye dönüştürerek çalışırlar. Güneşli günlerde, bir evin ılık su ihtiyacını karşılayacak kadar sıcak su sağlamada çok verimli olabilirler.
Güneş enerjisinin giderek daha popüler hale gelen diğer kullanımı, taşınabilir cihazlarımıza güç sağlamak olmuştur. Teknoloji o kadar ilerledi ki, küçük elektronik cihazlarımızı hareket halindeyken şarj edebiliyoruz. Tek ihtiyacımız olan biraz güneş ışığı ve ya doğrudan cep telefonumuzu şarj edecek ya da enerjinin daha sonra kullanılmak üzere depolandığı bir pil bankasını şarj edecek küçük bir güneş paneli.
Ancak hareket halindeyken güce sahip olmak, bu ücretsiz olarak temin edilebilen enerji kaynağından elde ettiğimiz tek avantaj değildir.
Kolaylık sağlamak için, bahçe lambaları veya ev güvenlik sistemleri gibi dış mekan elektronik cihazları bile tamamen güneş enerjisinden çalıştırılabilir. Bu, bu cihazları mülkünüzün herhangi bir yerine yerleştirebileceğiniz ve kendi güneş panellerinden şarj oldukları için kapanmaları konusunda endişelenmenize gerek olmadığı anlamına gelir.
Güneş enerjisiyle çalışan bir güvenlik kamerası kötü hava koşullarına dayanabilir, kablosuzdur ve beraberinde gelen bir güneş panelinden güç alır. Bunu kurmak için tek yapmanız gereken, izlemek istediğiniz bir nokta bulmak ve güneş panelini güneşe en uygun açıda yerleştirdiğinizden emin olmaktır. Bu yapıldıktan sonra, çevre dostu olan ve tamamen güneş enerjisiyle çalışan mükemmel işlevsel bir ev gözetim sistemine sahip olacaksınız.
Bu enerji kaynağının çok yönlülüğünden yararlanan birkaç güneş enerjisi uygulaması da, güneşten gelen ısıyı hapsetmek için bir güneş örtüsü kullanarak yüzme havuzlarını ısıtırken veya açık hava duşları için suyu ısıtırken de devreye giriyor. Hatta sadece ışığın enerjisini ısıya çevirerek 300 derece Fahrenheit ısı üreten ve fosil yakıtları veya yakacak odun yakmadan açık havada yemek pişirmek için harika bir seçenek olan bir güneş ocağında yemek bile hazırlayabilirsiniz.
8. Teknolojiyi geliştirmek
Güneş enerjisi endüstrisindeki teknolojik yenilikler son birkaç yılda hızla ilerlemiştir. Fotovoltaik araştırmaları güneş enerjisi hasadını daha verimli hale getirmeye devam ederken, yakın gelecekte güneş enerjisi üretimini dönüştürme potansiyeli inanılmaz .
Kısa bir süre önce, Technion – İsrail Teknoloji Enstitüsü’nden bir araştırma ekibi, güneş paneli teknolojisinde, fotovoltaik hücrelerin verimliliğini yaklaşık yüzde 70 oranında artırabilecek bir atılım yaptı.
Bir başka büyük yenilik, ışığın yüzde 99,7’sini yakalayabilen süper verimli güneş panelleri geliştiren bilim adamlarından geldi. Bu yüksek verimli hücrelere “süper siyah” denir ve onların özelliği, bulutlu koşullarda mükemmel güneş ışığında olduğu gibi hemen hemen aynı verimlilik oranında performans gösterme yeteneğidir .
Çok yakında güneş enerji sektöründeki bu teknolojik gelişmeleri dünya güneş enerjisi piyasalarında ve ülkemizde de göreceğimiz sevindirici olmalı,
9. Evinizin artan değeri
Güneş enerjisi kurulumu da evinize değer kattığı için iyi bir yatırımdır. Sonuçlar mülkünüzün durumu ve güneş sistemi ile ilgili birçok faktöre bağlı olduğu için kesin bir sayı söylemek zor, ancak Amerika’da yapılan bir araştırmaya göre, 1 kilovat güneş enerjisi bir evin değerini 5.000 dolardan fazla artırıyor.
Yenilenebilir enerjinin faydaları konusunda artan farkındalıkla birlikte, daha fazla ev alıcısı, yerinde güneş sistemi olan bir mülk satın almakla ilgileniyor.
10. Güneş enerjisi sistemlerinin bakımı minimum düzeydedir
Güneş panelleri dayanıklıdır ve hareketli parça olmadığından aşınma ve yıpranma riski çok azdır. Günümüzde çoğu güneş paneli 20 ila 25 yıl garantilidir ve temperli camdan yapılmış olsalar da orta dereceli dolu fırtınalarına bile herhangi bir hasar olmadan dayanabilirler.
En yaygın bakım, uzun vadede verimliliği azaltabilecekleri için toz ve kir parçacıklarının düzenli olarak temizlenmesidir .
.
bir güneş enerji sistemi size ne kadar para kazandırabilir?
.
11. Güneş çevre dostudur
Güneş enerjisi üretimi, hava kirliliğini ve sera gazı emisyonlarını önemli ölçüde azaltır.
2014 yılında, Amerika Birleşik Devletleri’nde yayılan toplam sera gazı miktarı, güneş enerjisi kurulumlarındaki artış sayesinde (özellikle Kaliforniya’da) 17 milyon metrik ton düştü . Sera gazı emisyonlarını azaltmak için bu kadar yüksek bir potansiyel, küresel iklim üzerindeki insan etkisini azaltmaya yönelik umut verici bir adımdır.
Yenilenebilir jeotermal santraller de dahil olmak üzere diğer enerji santrallerinin çoğunluğu soğutma için suya ihtiyaç duyarken, güneş enerjisi çiftlikleri suya ihtiyaç duymaz. Bu, su kirliliğini azaltır ve yerel su kaynaklarını içme ve sulama gibi diğer kullanımlar için korur.
İngiltere’de yakın zamanda yapılan bir araştırma, güneş enerjisi çiftliklerinin biyolojik çeşitlilik üzerinde de olumlu bir etkisi olduğunu gösteriyor .
12. Güneş sağlığımız için iyidir
İyileştirilmiş hava kalitesi , insan sağlığına büyük faydalar sağlar . Soluduğumuz havadaki daha düşük kükürt, nitrojen ve partikül madde konsantrasyonları erken ölümlerini azaltabilir .
Tüm dünyada iklim değişikliğinin etkilerinin yol açtığı sağlık sorunlarını göz önüne alırsak bu etkilenen insan sayısı oldukça fazladır.
Bu etkilerin bir kısmı, son 10 yılda iklimle ilgili 70 doğal afetin vurduğu ve kırsal alanlardan yüz binlerce insanı yeniden yerleşmeye zorlayan Bangladeş’te şimdiden görülebilir.
13. Sessiz çalışma
Günümüz dünyasının gürültülü jeneratörleri ve enerji santralleri ile karşılaştırıldığında, güneş panelleri çalışırken kesinlikle sessizdir. Ve tüm cihazlarımızdan ve teknolojimizden gelen seslerle dolu modern yaşamlarımızda sessizlik çok nadir hale gelir.
Gürültü kirliliğinin kendi sağlığımızı ve refahımızı olumsuz yönde etkileyebileceği bulunmuştur. Araştırmacılar, gürültünün uykuda veya uyanıkken vücutta stres sinyalleri üretebileceğine ve bunun kalp atış hızı ve kan basıncında artış ve bağışıklık sisteminin engellenmesi gibi bir dizi sağlık sorununa yol açabileceğine inanıyor.
Gürültü stresinin bazı belirtileri arasında uykuya dalamama, konsantrasyon sorunları ve iletişimde bozulma yer alır. Yüksek seslere uzun süre maruz kalmak kaygıya yol açar ve zihinsel durumu olumsuz etkiler.
Sessiz enerji üretimi, diğer yenilenebilir enerji seçeneklerine kıyasla güneş enerjisinin bir başka olumlu özelliğidir. Bildiğiniz gibi, örneğin rüzgar türbinleri veya hidroelektrik, sessiz çalışmazlar, çalışırken ses çıkarırlar.
Güneş enerjisinin faydaları hakkında daha fazla bilgi edinmek istiyorsanız, Güneş Panellerine Sahip Olmanın Faydaları’na göz atın .
Güneş enerjisinin dezavantajları nelerdir?
1. Yüksek başlangıç maliyeti
Güneş enerjisi uzun vadede para tasarrufu sağlar, ancak ana dezavantajlardan biri, tüm dizinin ilk kurulum maliyetidir ve kolayca 15.000 ABD Doları veya daha fazlasına ulaşabilir.
Güneş enerjisi aylık elektrik faturalarınızı anında kesse de yatırımın geri dönüşü birkaç yıl sonra gelir. Bu, ön yatırımın nasıl karşılanacağına karar vermeden önce dikkatli bir planlama ve çok fazla araştırma gerektirir.
Neyse ki, birkaç seçenek var. Güneş enerjisi teşvik ve hibeleri, krediler veya enerji satın alma anlaşmaları arasından seçim yapabilirsiniz . Fotovoltaik güneş panellerinin buna değip değmeyeceğine karar vermeden önce bu seçenekleri iyice değerlendirdiğinizden emin olun.
2. Gün zaman aralığı
Güneş enerjisinin kesintili doğası, şu anda tamamen güneş enerjisine güvenmenin zor olmasının ana nedenlerinden biridir . Güneş enerjisi sadece güneş ışığından üretilir. Gece sisteminiz elektrik üretmeyecektir.
Güneş sisteminizin ne kadar güç üreteceğini hesaplarken, bölgenizdeki hava durumunu ve kış aylarında daha kısa güneş ışığı sürelerini, ortam sıcaklığını , göz önünde bulundurmalısınız çünkü bu faktörlerin her üçüde de yıl boyunca üretilen enerji miktarını azaltacaktır.
3. Güneş panellerinin düşük verimliliği
Güneş enerjisi teknolojisinin dezavantajlarından biri, güneş enerjisini elektriğe dönüştürürken güneş panellerinin düşük verimidir, bu da süreçte çok fazla enerji kaybı olduğu anlamına gelir.
Ticari olarak temin edilebilen panellerin çoğu yalnızca yüzde 15 ila 22 verimliliğe ulaşır . Bu, enerji ihtiyaçlarınızı karşılamak için daha fazla panele ihtiyacınız olduğu anlamına gelir, bu da daha yüksek ilk kurulum maliyetleri ve montajı için daha geniş bir alan sağlar.
Ek olarak, güneş panellerinde biriken insan yapımı toz parçacıkları düşük verimlilikten daha fazla ödün verebilir. Yakın zamanda yapılan bir araştırmaya göre , hava kirliliğinin yoğun olduğu bölgelerdeki güneş panelleri beklenenden yüzde 25 daha az enerji üretiyor. Bunun nedeni, endüstriyel faaliyetlerimizden kaynaklanan bazı kirleticilerin yapışkan olması ve güneş ışığını engelleme eğiliminde olmasıdır.
İşin iyi tarafı, bu teknoloji hala gelişiyor ve farklı koşullar altında verimlilik sorununu çözmek için yeni malzemeler test ediliyor.
4. Alan ve çatı malzemesi gereksinimleri
Bir müstakil ev için ortalama 5 kilovatlık bir kurulum 13 güneş panelinden oluşabilir. Her panel yaklaşık 2 m uzunluğunda ve 1 m genişliğindedir. Bu, bazı evler için sorun olabilecek tüm güneş sistemini yerleştirmek için 32,5 m2 bir alana ihtiyacınız olduğu anlamına gelir.
Sistem yerleşimi söz konusu olduğunda bir diğer konu da çatı kaplama malzemesinin diziyi taşımaya uygunluğudur. Önümüzdeki birkaç yıl içinde değiştirilmesi gerekebilecek eski çatı kaplama malzemeleri iyi bir seçenek değildir. Benzer şekilde, ışıklıklar, mayhalar, bacalar, çatı pencereli çatılar veya diğer yerleşik elemanlar, bir güneş enerjisi sisteminin kurulumunu zorlaştırır.
Diziyi çatınıza sığdıramıyorsanız, cepheye, balkona ve yere monte güneş panelleri kullanma seçeneği de vardır.
5. Pahalı enerji depolama
Güneş enerjisinin çıkışı değişkendir, güneş ışığının en yoğun olduğu saatlerde fazla üretir ve geceleri tamamen kapanır. Güneş panelleri , gündüz şarj ederek ve geceleri güç sağlayarak bu sorunu çözebilmektedir .
Kullanımlarının dezavantajı, gerektiğinde değiştirme de dahil olmak üzere yüksek fiyat ve bakımdır. Şu anda en yaygın kullanılan aküler, hem iç hem de dış mekanlarda saklanabilen lityum iyon pillerdir.
.
bir güneş enerji sistemi size ne kadar para kazandırabilir?
.
6. Üretimin çevresel ayak izi
Güneş enerjisi, fosil yakıtlardan daha düşük bir çevresel ayak izine sahip olduğu için temiz enerji olarak etiketlenir, ancak güneş panelleri üretmenin hala çevresel etkileri vardır .
Güneş panelleri, kadmiyum tellürit veya bakır indiyum galyum selenit gibi nadir ve toksik maddelerden yapılır. Bu unsurların kullanımı, uygun şekilde kullanılmadığı takdirde insanlar ve çevre için sağlık riski oluşturabilir. Mali teşvikler bu malzemelerin hızlı geri dönüşümünü teşvik eder.
En yaygın olarak kullanılan güneş paneli malzemesi olan silikonun saflaştırılması bile hidrojen florür, hidroklorik asit veya sülfürik asit gibi tehlikeli kimyasalların kullanılmasını gerektirir.
Güneş panelleri enerji üretirken sera gazı salmaz, ancak kurulumdan önceki süreçler – üretim malzemelerinin çıkarılması ve nakliyesi dahil – yapar. Bir güneş sisteminin ömrü boyunca üretilen emisyon miktarının üretilen kilovat saat başına 0,07 ila 0,18 pound CO2 arasında değiştiği tahmin edilmektedir . Kömür, kıyaslandığında, kilovat saat başına 1,4 ila 3,6 pound CO2 salmaktadır.
Güneş enerjisinin şu anda dezavantajları vardır, ancak bu olumsuzlukların çoğu teknik niteliktedir ve teknolojik yenilik ilerledikçe üstesinden gelinmesi muhtemeldir.
Jeotermal enerji, rüzgar ve gelgit enerjisi gibi diğer yenilenebilir kaynaklarla birlikte güneş enerjisi, daha kirletici enerji biçimlerine umut verici bir alternatiftir. Yenilenebilir kaynaklar birlikte kullanıldığında bizi daha parlak ve daha temiz bir geleceğe götürebilir.
,
Ongrid Güneş Enerji sisteminiz, SaVİNG GÜNEŞ ENERJİ SİSTEMLERİ tarafından kurulursa, bu yatırımı daha da güvenli hale getirmek için; 4 yıl garantili güneş enerjisi üretimi, 3 yıl işçilik garantisi, 2 yıl sistem bakım izleme ve servis, GARANTiSİ alırsınız.
,
,
SİZİN GÜNEŞ ENERJİ SİSTEMİNİZ İÇİN, ÜCRETSİZ ÖN TASARIM / MALİYET / FAYDA / GERİ DÖNÜŞ SÜRESİ ANALİZİ İSTEYEBİLİRSİNİZ.
Keşif , Fizibilite, Sistem Tasarımı , Ürün Tedarikleri ,Uygulama , Kabul , Servis ve Bakım gibi ihtiyaçlarınız için bize ulaşabilirsiniz. (Keşif dahil hizmetlerimiz ÜCRETLİDİR.)
✉ İLETİŞİM – TEKLİF İSTEYİNİZ ←← ←←
Çayyolu & Siteler Üstü/ ANKARA adresindeyiz.
Whatsapp 0 (544) 770 18 06
fisinigunesetak@gmail.com
savingenerji@gmail.com
.
.
.
,