Elektrikli Aracımı Nasıl Şarj Yaparım

Elektrikli Aracımı Nasıl Şarj Yaparım sorusunu elektrikli araç şarj altyapılarını inceleyerek başlıyacağız.

elektrikli-arac-sarj-unitesi.jpeg

2018 yılı ve  sonuna kadar elektrikli araçların mevcut menzillerine çok rahatlıkla eski şarj üniteleri karşılıyordu, Çünkü bataryaları  çok fazla değildi menzilli çok fazla değildi.

Dolayısıyla 11 kW ile rahatlıkla  arabamızı şarj edebiliyorsunuz ama yeni çıkan arabalara baktığımızda 450, 500, 600,

700 km menzilli arabalar artık !

Menzilinin artması demek bataryanızın artması demek,  bataryanızın artması demek şarj sürenizin artması demek

Şu anda Türkiye’de DC kurulumları başladı ama birçok firma tarafından  hala AC kurulumları yapılıyor .

Artık arabalar arttığında ve yeni nesil arabaları Türkiye’de görmeye başladığımızda şarj üniteleri yetersiz gelecek çünkü artık Avrupa’da 350 kilovatlık , megavatlık şarj üniteleri ne geçiliyor bu şekilde yoğun batarya şarjı talebinden dolayı bizde adım adım ve  yavaş yavaş bu kademeleri geçiyor olmalıyız.

Bireysel açıdan baktığımızda ise, elektrik fiyatlarının her yıl ortalama % 15 oranında zam alıyor olması yerini , enerji üretimimizin halen %60 oranında doğalgaz, kömür ve petrol gibi dövize endeksli ürünlerle elde ediliyor olmamız, dünyada bir enerji açığının olması, karbon kirliliği gibi nedenlerle yüksek zamlarla karşı karşı kalıyor ve elektrik üretimi ve enerji depolanması  kendini yenilenilebilir enerji kaynaklarına ve özellikle güneş enerjisine bırakmaktadır.  

Elektrikli Araç Nasıl Şarj Olur?

dc-nedir-ac-nedir,jpg

Elektrikli araç bataryaları tüm akülerde olduğu gibi DC enerjiye sahiptir. Siz araca ev veya işyerlerinde kullandığımız AC verirseniz; araç  kendisi DC ye çevirip , bataryanızı şarj ediyor. DC verirsiniz aracınız Eyvallah kabul ediyor bataryalarına DC güçle şarj etmiş oluyor. Burada belirtmek isteriz ki güneş panellerinin ürettiği elektrik de DC dir. Yerel şebekeden beslenen şarj istasyonlarında yapılan DC şarjlarda da , şarj ünitelerinde AC yi DC ye dönüştüren güçlü çeviriciler vardır. 

Örneğin ZOE’lerde AC şarjlarda onboard charger 22kW’lık iken, Bmw i3’lerde ilk jenerasyonda 7.4kW iken ikinci ve üçüncü jenerasyonda 11kW’lık on board charger var.

gunes-enerjili-elektrili-araba-sarj.mpeg

.

AC ile DC temel farkı Nedir ?

ac-dc-farkı,jpg

Aslında AC şarj (220V -380 V ) arabanın üzerindeki  onboard  çeviriciyi  kullanarak, verilen AC gücü, bataryalara DC olarak aktarır.

Burada limitleyici unsur arabanın üzerindeki onboard çevirici dir Yani siz buradan 100 kilovatlık AC i bir güçde verseniz arabanızın üzerindeki onboard  çeviriciniz kadar şarj yapabilirsiniz.

Genelde araçlarda olan şu anda 7,11 ,22 kilovattır.  Aracınızın onboard çevirici ne kadarsa anca aracınız o kadar şarj edebileceksiniz. Bu şu anlama geliyor 40 kilovat saatlik bir bataryanız var aracınızın onboard çevirisi 11 kW/h siz buradan yüz kilovatlık AC güç de verseniz aracınız sadece 11 kilovatı çevirecek ve bataryayı 11 kilovatla şarj edilecek yani aslında sizin şarj çeviricinizin gücü 11 kW dolayısıyla 40 kilovat saatlik bir batarya yaklaşık olarak dört saat gibi bir sürede şarj edebileceksiniz.

 AC den DC ye çevirici araç şarj ünitesinin üzerindedir yani araçda değil , şarj altyapının (ünitenin) üzerindedir.

Dolayısıyla aracınızı direk DC güç aktarırsınız ve onboard çeviricinin burada limitlemesi sona erer ve bataryaya direkt DC güç aktarırsınız.

elektrikli-araba-hızlı-sarj.jpeg

.

Elektrikli araçlara onboard çevirici neden yüksek kapasitede konulmuyor?

Tüm araçların üzerinde onboard çevirici ile beraber geliyor. Acil durum şarjından dolayı onboard çevirici belirli kapasitede yapılıyorlar ? Niye 40 kw – 100 kw yapmıyorlar. Ben  aracımı kısa sürede şarj edeyim Çünkü onboard çeviriciler arabanın üzerinde hacim kaplar,  maliyet arttırır,  sıcaklık yayar ve harmonik bozulmalara yol açabileceği için onboard çeviricileri genelde 7-11 maximum 22 kW/h sınırı tutuluyor araç üreticileri tarafından .

Her elektrikli arabayı istediğim DC güçte hemen şarj edebilir miyim?

Her arabayı 100, 150 , 200 ne gelirse o kadar  Dc güçde şarj edemezsiniz. Her arabanın alt yapısına göre maksimum bir DC şarj gücü vardır örneğin  BMW i3; maksimum 50 kW (kilovata) şarj olur. Buda 60 kW lık BMW i3 ün yaklaşık 1 saat, 10 dakikada şarj olduğunu gösterir.

 Porsche Taycan 270 kW/h  şarj olur.

Şarj Protokolleri

ccs2-sarj-ünitesi.jpeg

Şarj protokolleri ; elektrikli araçların ve şarj olacağı şarj ünitesinin kablo, erkek ve dişi soketlerden oluşan şarj ürünlerini ihtiva eder.  Türkiye olarak Avrupa’da kullanılan CCS tip 2  standart ını kullanıyoruz .Türkiye’deki araçları hemen hemen %95i CCS protokolünü kullanan araçlardır. CCS2  Avrupa’da imal edilen araçların hemen hemen çoğunun kullandığı şarj protokolü dur.  CHAdeMO  Uzakdoğu menşeli araçların daha çok kullandığı şarj protokolüdür. Malesef zamanında bir ayrım dan dolayı böyle bir ayrıma gidilmiştir. Peki hangisini kurmak gerekiyor? Sizin aracınıza ait şarj protokolünü şarj ünitelerinizde seçebilirken, kamuya hizmet eden şarj üniteleri için en güzeli Multi standartlı şarj ünitelerini kullanmaktır.  Hangi araba gelirse gelsin şarj işlemini gerçekleştirebilirsiniz.

CCS2CHAdeMO.jpeg

.

CCS2.jpeg

.

.

dcsarj.jpeg

.

CCS2.jpeg

.

.

CCS2.jpeg

.

CCS.jpeg

.

ELEKTRİKLİ ARAÇ ŞARJ MODLARI

Acsarj-dcsarj,jpg

Uluslar arası literatürde baktığınızda elektrikli araç şarj modları var bu modlar nelerdir?

 şarj mod 1

elektrikli-arac-sarj-modu.jpeg

220 volt pirize takıyorsunuz ve şarj ediyorsunuz . Burada araçtan kastımız tabii ki bir 4 tekerlekli bir araç dan ziyade gibi Scooter , elektrikli bisikletler gibi  hafif araçlar.

Bu mod zaten arabalar için önerilen bir mod değildir. Sadece Scooter, elektrikli bisikletler gibi hafif araçlar için konulan bir moddur.

Scooter, elektrikli bisikletler  kamu ve özel alanlarda şarj istasyonları , iş yerleri , ve profesyonel şarj ihtiyaçlarınız için,  Güneş Enerjisiyle e-bike scoter şarj sayfamızı inceleyebilirsiniz.

şarj mod 2

elektrikli-arac-sarj-modu.jpeg

şarj mod 2 ise;  hemen hemen elektrikli araçların hepsinde portatif bir şarj ünitesi çıkıyor bu portatif şarj ünitesi şuan resimde  gördüğünüz gibi bir ucuna 220 volt prize takıyorsunuz bir ucunu arabaya takıyorsunuz. Burada Prizden alabileceğiniz maksimum güç 16 amper olduğu için , tek fazla 16 amper bu da eşittir maximum 3.2 kilovatlık bir güç aktarımında tekabül ediyor .

Zaten üreticiler mod2 şarj ünitesini arabaya koyarken bunu arabanızı şarj etmek için kullanmaktan ziyade daha çok acil durum için kullanılmasını öneriyor.

Çevrenizde bir şarj ünitesi yok, en yakın 220V  prizden 3 kw ile bir saatte şarj edin ve en yakın şarj ünitesine gidin ve arabanızı normal şarj ederek yolumuza tekrardan devam edin anlamına gelmektedir.

şarj mod 3

elektrikli-arac-sarj-modu.jpeg

mod 3 dediğimiz aslında bizim biraz önce de bahsettiğimiz AC şarjı tanımlıyor.  Ac şarjı üniteleri aslında burada iki tipini görüyorsunuz. Birisi sadece prizli aracınızın üzerindeki çıkan ara kablosunu bir ucunu  şarj ünitesine , bir ucunu araca takarak bu şekilde şarj işlemini gerçekleştirebiliyorsunuz.(soldaki)

 Aracınızın tipine modeline göre tek fazlı ,üç fazlı 16 amper 32 A olmak üzere farklı tipleri var, ara kablonun da buna uygun olması gerekiyor. veya kendinden kablolu Entegre kablolu şarj üniteleri var (sağdaki) bunlarda a daha çok şahsi kullanıcıları Yani bir park yerinde durdum bagajımdan ara kabloyu çıkarıp,  takıp,  tekrardan şarjım bittikten sonra yağmur olabilir çamur olabilir toplayıp bagajı koymaktan ziyade şahsi kullanıcı iseniz genelde üzerine Entegre olan şarj ünitelerini seçiyorsunuz.Kendi aracınız varsa geldiğinizde takıyorsunuz söküp tekrar şarj ünitesini üzerine bırakıp yolunuza devam ediyorsunuz .

Ac şarj üniterimiz için  Ev ve Sanayi Elektriği EV şarj kitlerimiz sayfamızı inceleyebilirsiniz.

şarj mod 4

elektrikli-arac-sarj-modu.jpeg

mod 4 DC şarjı tanımlıyor. mod1 mod2 mod 3  AC şarjdı. mod 4 ise Dc şarjı tanımlıyor.

Konnektörün ve ara kablonun şarj ünitesine entegre olması gerekiyor.

DC  şarj ünitelerinde kendi kablonuzu kullanma gibi bir durum söz konusu değil çünkü yüksek güvenlik önlemlerinden dolayı şarj ünitesi her şarj proseti öncesinde kablonun izolasyonu yalıtımını, toprağı, ile birçok konuları test ediyor.

DC  enerji araca verdiğinizde şarjın başlamasının otuz saniye sürmesinin nedeni bu gerekli işlemler düşük enerji veriliyor kontrol ediliyor her şey uygunsa  30-40 saniye sonra kontaktörü açarak yüksek güçlü şarj işlemi devreye alınıyor.

Dolayısıyla bu tip şarj ünitelerinde güvenlik önlemleri maksimum düzeydedir. En ufak bir güvenlik ihlali şarjın hiçbir şekilde başlamasına sebep olacaktır.

Güneş Enerjili Elektrikli Araç Şarj Modlarımız

elektrikli-araba-şarj-gunes-paneli,jpeg

,

arac-fısını-gunuse-tak.jpg

.

elektrikli-araba-şarj-gunes-enerji,jpeg

.

gunes-enerjili-elektrikli-araba-sarjı.jpg

,

Güneş Enerjisiyle Elektrikli araç Evde şarj  sayfamızı inceleyebilirsiniz.

Site ,apartman, ticari işyerleri , otel, kamu alanları elektrikli şarj istasyonları için; Güneş Enerjisiyle Elektrikli araç şarj park sayfamızı inceleyebilirsiniz.

ihtiyaçlarınıza ve bütçenize uygun, kişileştrilmiş güneş enerjili sistemleriniz ve ön fizibiliteler için lütfen bizimle iletişime geçiniz.

araç fişinizi güneşe takın !

Elektrikli arabalarla ilgili dikkatinizi çekebilecek diğer sayfalarımızıda inceleyebilirsiniz.

Elektrikli Araba Nedir ?

Elektrikli Aracımı Nasıl Şarj Yaparım

Güneş Enerjisiyle Elektrikli araç Evde şarj 

Güneş Enerjisiyle Elektrikli Araba  Şarj Park

Ev ve Sanayi Elektriği EV Şarj Kitlerimiz

Güneş Enerjisiyle e-bike, scooter şarj

Elektrikli Araç Bilgileri

.

.

ihtiyaçlarınıza ve bütçenize uygun, kişileştrilmiş güneş enerjili sistemleriniz ve ön fizibiliteler için lütfen bizimle iletişime geçiniz.

SİZİN GÜNEŞ ENERJİ SİSTEMİNİZ İÇİNÜCRETSİZ ÖN TASARIM / MALİYET / FAYDA / GERİ DÖNÜŞ SÜRESİ ANALİZİ İSTEYEBİLİRSİNİZ.

Keşif , Fizibilite, Sistem Tasarımı , Ürün Tedarikleri ,Uygulama , Kabul , Servis ve Bakım gibi ihtiyaçlarınız için bize ulaşabilirsiniz.  (Keşif dahil hizmetlerimiz ÜCRETLİDİR.)

✉ İLETİŞİM – TEKLİF İSTEYİNİZ ←← ←

Çayyolu  & Siteler Üstü/ ANKARA adresindeyiz.

Whatsapp 0 (544) 770 18 06
fisinigunesetak@gmail.com

savingenerji@gmail.com

#fişini_güneşe_tak

fişini güneşe tak

#güneş_paneli

Elektrikli otomobil,

Elektrikli Araçlar,

Tehad,

Elektrikli araba şarj,

EV charging,

Elektrikli araba fiyatları ne kadar?

En ucuz elektrikli araba kaç TL?

Güneş enerjili elektrikli araba Dc şarj,

Elektrikli araba fiyatları ne kadar?

elektrikli araba,

elektrikli otomobil,

elektrikli araç şarj,

elektrikli araç şarj istasyonu,

Ev şarj,

Ev charging,

en yakın Ev şarj,

elektrikli araç şarj istasyonları,

Ankara elektrikli araç şarj istasyonu,

güneş enerjili elektrikli araç şarj,

güneş enerjili Ev şarj,

solar Ev şarj,

solar Ev charging,

dc dc şarj,

güneş paneli elektrikli araba,

Elektrikli araba fiyatları ne kadar?

Elektrikli Araba evde şarj edilebilir mi?,

Elektrikli araç evde nasıl şarj edilir?,

Elektrikli Araba evde kaç saatte şarj olur?,

Elektrikli araç kaç liraya şarj olur?,

Elektrikli araba kaç kW yakar?,

Türkiyede kaç tane elektrikli araba şarj istasyonu var?,

elektrikli araba şarj cihazı,

Elektrikli araba şarjı ne kadar?,

Elektrikli araç şarj cihazı nedir?,

Elektrikli araba kendi kendini şarj ediyor mu?,

Elektrikli araçlarda DC mi AC mi?