Güneş Panellerinin Ömrü Ne Kadardır?

,

gunes-paneli-omru.jpeg

Güneş Panellerinin Ömrü Ne Kadardır? Yıllar boyunca, güneş paneli üreticileri, güneş paneli verimliliğini ve dayanıklılığını iyileştirmede yenilikçi hale geldi. Güneş panellerinin sert rüzgar ve şiddetli yağış gibi aşırı hava koşullarına dayanabilmesi gerekir. Çoğu durumda, saatte 80 km hızla düşen 5 cm çapa (veya daha büyük) kadar doluya dayanacak şekilde titizlikle test edilmiş ve hatta sertifikalandırılmışlardır.

.

bir güneş enerji sistemi size ne kadar para kazandırabilir?

Çatı veya cephe alanınızdan yararlanın: bölgenizdeki güneş enerjisiyle ilgili fırsatları bulun, elektrik faturanızı ortadan kaldırın, yerel şebekeye elektrik satın ve sizde güneş enerjisi devrimine katılın.

.

Amerikada Mayıs 2017’de şiddetli bir dolu fırtınası bölgeye çarptığında güneş panelleri beklenmedik bir teste tabi tutuldu. Fırtına, yolunda bir yıkım izi bırakarak çatılarda tenis topu büyüklüğünde ezikler bıraktı. ve yüzlerce arabaya zarar verdi.

Fırtınadan sonra, Golden’daki Ulusal Yenilenebilir Enerji Laboratuvarı (NREL) kampüs çalışanları laboratuvarın güneş enerjisi dizisinin hasarını değerlendirmek için yola çıktı. Bu net sıfır enerjili binanın çatısındaki 3.000’den fazla panelden sadece bir panel biraz hasar gördü. Bu, güneş panellerinin güçlü fiziksel etkilere dayanma kabiliyetinin harika bir örneğidir.Bu olağanüstü esneklik, gelişmekte olan güneş teknolojisini evlerimiz için güvenilir bir güç kaynağı olarak umut verici kılıyor. Güneş panelleri, fazla bakım gerektirmeden enerji kullanımınızı çok uzun süre dengeleyecektir . Ancak, her gün elementlere maruz kalmak, uzun vadede verimlerini azaltacaktır.

İşte güneş paneli ömrü ve bunların bozulmasına neden olan şeyler hakkında bilmeniz gereken önemli şeylerin bir dökümü.

Bir güneş panelinin ömrü ne kadardır?

Diğer cihazlarla karşılaştırıldığında, güneş panelleri aslında daha uzun bir ömre sahiptir. Çoğu panel, 25 yıla kadar yüzde 80 veya daha yüksek sistem performansı sağlayan garantilerle gelir.

Bu, bu süreden sonra güneş panellerinizin değiştirilmesi gerektiği anlamına gelmez; garanti süresinden sonra bile, panellerin çoğu daha az verimle elektrik üretmeye devam ediyor. Zaman geçtikçe (ve güneş panelleri yaşlandıkça), güneş panellerinin olağanüstü dayanıklılığı nedeniyle çok daha uzun bir ortalama ömrün gerçek yaşam kanıtlarını elde ediyoruz.

En eski güneş paneli kurulumlarından biri Almanya’da Oldenburg Üniversitesi binasında bulunabilir. Araştırmacıları şaşırtan bir şekilde, 1976’da çatıya kurulan “deneysel” güneş enerjisi dizileri , orijinal çıktının minimum varyasyonu ile hala enerji üretiyor . Güvenilir performansın benzer kanıtı, 1984’ten Stockholm’deki Kyocera dizisinde (güneş enerji sisteminde) belgelenmiştir.

Bu tür örnekler son yıllarda daha sık ortaya çıktı. Ve birçok güneş enerjisi savunucusu, güneş panellerinin 40 yılı aşkın bir süredir performans gösterebileceğini iddia ediyor! Ancak iyi bir yatırımı kutlamak için o pastanın mumularını üflemeden önce, güneş panelinizin ömrünün hava koşulları veya malzemenin kalitesi gibi birçok faktörden etkilendiğini bilmekte fayda var.

Zaman İçinde Güneş Paneli Performansı

Her güneş enerjisi sahibini en çok ilgilendiren şey , genellikle “ güneş paneli bozulma oranı ” olarak adlandırılan güneş panellerinin zaman içindeki güç düşüşüdür . Değişen hava koşullarına yıllarca sürekli maruz kalan güneş pilleri yıpranmaya ve daha az güç üretmeye başlar.

Ulusal Yenilenebilir Enerji Laboratuvarı (NREL) tarafından 2012 yılında yapılan bir araştırmaya göre, güneş pilleri yılda ortalama olarak yaklaşık yüzde 0,5 oranında verim kaybeder . Bu, 20 yıl sonra bir güneş panelinin tüm güneş sisteminin güç çıkışına yansıyan yüzde 90 verimlilikte çalışacağı anlamına gelir tesbitleri vardır.

Örneğin: Yirmi yaşındaki 5 kW’lık bir sistem, enerji çıkışı açısından 4,5 kW’lık bir sisteme eşit olacaktır.

Muhtemelen ilk başta farkı fark etmeyeceksiniz, ancak 30 ila 40 yıl sonra bu, sistemin üreteceği enerji miktarında kayda değer azalma meydana gelecektir.

Güneş panelleri neden bozulur ve güneş paneli bozulmasına ne sebep olur?

Güneş panelleri çok dayanıklı olmasına rağmen, otuz yıllık dizilerin yepyeni oldukları zamanki kadar iyi performans göstermesini bekleyemeyiz.

Tüm fotovoltaik modüllerin performansını etkileyen üç ana faktör vardır:

  1. Havada değişen su buharı seviyeleri
  2. UV ışınlarına maruz kalma
  3. Mekanik hasar

Bu, yoğun yağışlı soğuk iklimlerde (yağmur veya kar şeklinde) veya ekvatora yakın yüksek UV indeksli ülkelerde kullanılan güneş panellerinin, ılıman iklimlerdekinden daha hızlı bozulma oranlarına karşı savunmasız olduğu anlamına gelir. Bunun nedeni, malzemenin daha uzun süre zorlu koşullara dayanması gerektiğidir.

Bazı paneller diğerlerinden daha hızlı yıpransa da, zaman sonunda hepsine zarar verecektir. Güneş panellerinin ne kadar süreceğini etkileyen en yaygın bozulma belirtileri şunlardır:

  • Aşınma
  • Çerçevede gevşeme
  • Yansıma önleyici kaplamanın bozulması
  • Korozyona uğramış veya hasar görmüş noktalarda kısa devre yapan güneş hücreleri
  • Çatlak hücreler 

Bu sorunlardan bir veya birkaçıyla karşılaşıp karşılaşmayacağınız, büyük ölçüde güneş panellerinizin yapı malzemelerinin direncine bağlıdır. Ne yazık ki, birçok model hala hücrelerdeki bozulmayı hızlandıran ve güneş panellerinin ömrünü kısaltan üretim hatalarına eğilimlidir.

Düşük kaliteli üretimden kaynaklanan bazı yaygın sorunlar şunlardır:

  • Kapsülleme folyosunda UV engelleyicilerin olmaması, daha hızlı renk bozulmasına ve arka tabaka bozulmasına yol açar;
    • Çıplak gözle görülemeyen ancak gelen güneş ışığını engelleyerek panelin çıkışını anında etkileyen mikro çatlaklara sahip güneş hücereleri
    • Sadece belirli bir kullanım süresinden sonra ortaya çıkan ancak işlem sırasında ortaya çıkan güneş hücrelerinin gizli çatlakları 
    • Üretimdeki alüminyum miktarını azaltmak için daha ince çerçeveler, kar bazı kısımlara baskı yaptığında bükülür ve güneş hücrelerine zarar verebilir .

Kusurun ciddiyetine bağlı olarak dizinizi zamanından önce değiştirmeniz gerekebilir (garanti süresi içinde bile).

Her durumda, mükemmel müşteri hizmetine sahip doğrulanmış bir güneş enerjisi şirketi seçtiğinizden emin olun. Herhangi bir sorunla uğraşırken sizi büyük bir dertten kurtaracaktır.

Daha fazla okuma: Güneş Panelleri Satın Alırken Sorulacak Sorular

Eski güneş panellerine ne olur?

Çoğu ülke, atılan güneş panelleri için henüz bir geri dönüşüm stratejisi geliştirmedi. Güneş panellerinin ömrü göz önüne alındığında, teknoloji hala oldukça yeni ve atık tesislerine ulaşan eski panellerin sayısı, özel muameleyi garanti edemeyecek kadar düşük.

eski-gunes-paneli.jpeg

.

ikinci el güneş paneli

ikinciel-gunes-paneli.mpeg

.

Bu durum çok daha uzun sürmeyecek, çünkü dünya çapında atılan güneş panellerinin miktarının 2050 yılına kadar 78 milyon tona çıkması bekleniyor. Daha doğru bir tahmin için, çöpe gidecek güneş panellerinin sayısının kabaca bu kadar olacağı tahmin ediliyor .

Bu tür sayılar artık ihmal edilemez. Eski güneş panelleri, yeniden kullanım için çok uygun birçok değerli malzemeyi içeren dünyadaki elektronik atıkların önemli bir bölümünü yakında temsil edecek. Örneğin, çoğu kristal silikon modül, cam ve alüminyum gibi kolayca geri dönüştürülebilir malzemelerden yapılır.

Avrupa merkezli kar amacı gütmeyen bir kuruluş olan PV CYCLE, tüm fotovoltaik teknolojilerin ilk geri dönüşüm programını sunmaktadır . Geçen yıl yapılan bir duyuruya göre , silikon bazlı güneş panellerinin yüzde 96 geri dönüşüm oranına ulaştılar . Bu önemli bir başarıdır çünkü verimli geri dönüşüm stratejisi güneş enerjisi endüstrisinin çevresel ayak izini en aza indirmenin anahtarıdır .

Avrupa aynı zamanda katı güneş enerjisi atığı düzenlemesinin doğduğu yerdir— Atık Elektrikli ve Elektronik Ekipmanlar (WEEE) Direktifi . Direktif , üreticilerin panelleri müşterilerden geri almaları ve ücretsiz olarak geri dönüştürmeleri gereken “ Genişletilmiş Üretici Sorumluluğu ”nu belirler . Bu strateji öncelikle daha fazla doğal kaynak talebini azaltmayı amaçlar.

Diğer ülkeler (Amerika Birleşik Devletleri dahil), güneş panellerini tehlikeli içerik açısından test edilmesi ve ülke yönetmeliklerine göre atılması gereken genel veya endüstriyel atık olarak sınıflandırır. Güneş panellerinin yüksek geri dönüşüm oranı göz önüne alındığında, bu uygulamalar israftır. Diğer ülkeler Avrupa ile aynı geri dönüşüm planını benimsemiş olsaydı, küresel olarak geri kazanılan malzeme miktarı çok büyük olurdu. Uluslararası Yenilenebilir Enerji Ajansı’nın raporuna göre, tüm eski fotovoltaik sistemlerden geri kazanılan malzemelerin değeri, önümüzdeki 13 yıl içinde inanılmaz 450 milyon ABD dolarına ulaşacaktır . Dolayısıyla, geri dönüşüm maliyetinin çok yüksek olduğu argümanı, zaman geçtikçe ve atık akışımıza daha fazla güneş paneli girdikçe geçerliliğini kaybedecekdir.

,

Ongrid Güneş Enerji sisteminiz, SaVİNG GÜNEŞ ENERJİ SİSTEMLERİ tarafından kurulursa, bu yatırımı daha da güvenli hale getirmek için; 4 yıl garantili güneş enerjisi üretimi, 3 yıl işçilik garantisi, 2 yıl sistem bakım izleme ve servis, GARANTiSİ alırsınız.

,
,

SİZİN GÜNEŞ ENERJİ SİSTEMİNİZ İÇİNÜCRETSİZ ÖN TASARIM / MALİYET / FAYDA / GERİ DÖNÜŞ SÜRESİ ANALİZİ İSTEYEBİLİRSİNİZ.

Keşif , Fizibilite, Sistem Tasarımı , Ürün Tedarikleri ,Uygulama , Kabul , Servis ve Bakım gibi ihtiyaçlarınız için bize ulaşabilirsiniz.  (Keşif dahil hizmetlerimiz ÜCRETLİDİR.)

✉ İLETİŞİM – TEKLİF İSTEYİNİZ ←← ←←

Çayyolu  & Siteler Üstü/ ANKARA adresindeyiz.

Whatsapp 0 (544) 770 18 06

fisinigunesetak@gmail.com

savingenerji@gmail.com

.

.

.

,